ОСТАННІ НОВИНИ

ІСOМОS визнав незадовільним стан охорони культурної спадщини Львова

|

Західноукраїнське відділення українського комітету ICOMOS оприлюднило резолюцію про незадовільний стан охорони культурної спадщини Львова, яку занесено до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Про резолюцію, яку вже передали до Львівської міської ради, сьогодні під час прес-конференції повідомив віце-президент ІСOМОS Микола Бевз.

За його словами, проект резолюції складено на основі роботи з управлінням охорони історичного середовища, громадськими та науковими організаціями. Зокрема, у резолюції йдеться про безконтрольність будівельних робіт, які проводять без розробленої та погодженої науково-реставраційної документації. Також у документі зазначено про необхідність довгострокового планування охорони та реставраційних робіт на території об’єктів, які внесені до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Як наголосив Микола Бевз, Львів із його архітектурою вже 10 років у списку всесвітньої спадщини, проте відповідних заходів досі не прийнято.

«Цією резолюцією ми хочемо змусити працювати місто з іншого боку. Я не вірю, що з боку влади не буде реакції, бо це імідж України. Також будемо рекомендувати утворити науково-методичну раду з питань історичного центру Львова як пам’ятки всесвітньої спадщини, у якій мають працювати провідні фахівці», – повідомив Микола Бевз.

В Україні є лише дві архітектурні пам’ятки, які внесені до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО: Печерська Лавра у Києві (разом із Софіївським собором) та історичний центр Львова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *