ОСТАННІ НОВИНИ

Інтелектуали вдарили культурою по вандалізму

|

Дискусія культурних діячів на тему «Культура проти вандалізму: як посилити вплив інтелектуалів та діячів культури на формування державної політики у сфері культури» пройшла сьогодні у Великій залі Палацу Потоцьких . Захід відбувся в межах 14 Форуму книговидавців, повідомляє Громадянська мережа ОПОРА..

Організатори заходу впевнені, що круглий стіл став початком загальноукраїнської дискусії щодо проблеми ігнорування занепаду національної культури. Оскільки соціального впливу культура набуває в силу свого громадського характеру, тому ще одним завданням обговорення була активізація творчих кіл та їхнього бачення стратегії подолання культурної кризи на всеукраїському рівні.

Захід зібрав за одним столом відомих культурних та громадських діячів, серед них —Покальчук, Цибулько, Капранов, Іващишин, Карась, Афонін та інші. Основною темою, довкола якої велися дискусії, – вплив громади на формування державної культурної політики та те, яким чином зупинити в країні «культурний погром» (саме так охарактеризував ситуцію в державі один із братів Капранових).

Під час дискусії усі доповідачі погодились, що теперішню ситуацію можна змінити, лише змобілізувавши самих культурних діячів та дотичних до них кіл, бо жодна з політичних сил, якого б кольору вона не була, не зацікавлена у вирішенні проблеми. Влучно підмітив письменник Юрко Покальчук: «У програмі жодної політичної партії не

озвучено питання культури». Енергетичним «зарядом», на думку учасників, зараз є публічні акції, які проводить молодь, зокрема Громадянська мережа ОПОРА. До всього голова Асоціації музеїв та галерей пан Зеновій Мазурик звернувся до всіх присутніх із закликом: «Нам потрібно викорінити почуття жертви і об` єднати зусилля!».

Наприкінці слово взяли львівські діячі — журналіст Андрій Павлишин, історик Іван Сварник та президент фонду «Збереження історико-архітектурної спадщини Львова» Андрій Салюк. Львів`яни поділилися досвідом відстоювання історико-архітектурної спадщини у Львові, згадали про активну підтримку медіа.

Ще однією зернинкою імпрези стала виставка, спеціально підготовлена активістами ОПОРИ. Світлини ілюстрували системну деградацію в політиці місцевого самоврядування щодо збереження ареалів культури в Україні: виселення митців із їх майстерень, десятки поруйнованих пам`яток архітетури національного значення. Виставка покликана показати, що культура загалом орієнтована не на пристосування до тих умов життя, що існують, а на їх перетворення, вона передбачає високий рівень

свідомості, підвищує їх роль як регуляторів поведінки людей, їх способу мислення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *