ОСТАННІ НОВИНИ

Кабмін позбавили контролю за списками виборців

|

Президент Віктор Ющенко призупинив дію постанови Кабінету Міністрів України від 5 вересня «Про деякі заходи щодо здійснення державного контролю за дотриманням порядку складання загальних списків виборців», крім пункту 9 цієї постанови. Про це йдеться в указі глави держави від 7 вересня, текст якого надано «proUA».

Також Президент звернувся до Конституційного Суду з поданням щодо неконституційності даної постановиуряду.

Зокрема, в указі зазначено, що цією постановою урядом дано низку доручень Міністерству внутрішніх справ, Міністерству закордонних справ, Міністерству юстиції, Державному департаменту з питань виконання покарань, іншим центральним та місцевим органам виконавчої влади, пов’язаних зі складанням та уточненням списків виборців робочими групами обліку виборців, утвореними відповідно до частини другої статті 1023 Закону «Про вибори народних депутатів України» для проведення позачергових виборів народних депутатів 30 вересня 2007 року, а також контролем за процесом складання та уточнення таких списків.

При цьому, йдеться в указі, такі доручення названою постановою надано з посиланням на частину сімнадцяту статті 39 Закону «Про вибори народних депутатів України», якою передбачено здійснення державного контролю, зокрема Кабінетом Міністрів України, за дотриманням порядку складання загальних списків виборців.

Зазначене не відповідає Конституції України, йдеться в указі.

«Отже, під час організації підготовки і проведення позачергових виборів народних депутатів України Законом України «Про вибори народних депутатів України» передбачено складання лише списків виборців на виборчих дільницях та взагалі не передбачено складання загальних списків виборців», – йдеться в указі.

«Таким чином, постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2007 року № 1097 визначено заходи щодо здійснення державного контролю за непередбаченою та нездійснюваною процедурою виборчого процесу», – зазначено в указі.

Відтак, йдеться в указі, видавши цю постанову, уряд «діяв усупереч Закону України «Про вибори народних депутатів України» та у спосіб, що ним не передбачено. У зв’язку з цим названа постанова не відповідає нормам Конституції України, зокрема частини другої статті 6, за якою органи виконавчої влади зобов’язано здійснювати свої повноваження у встановлених Конституцією межах і відповідно до законів України, частини другої статті 19, відповідно до якої органи державної влади зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, та частини третьої статті 113 Основного Закону держави, згідно з якою Кабінет Міністрів України керується у своїй діяльності Конституцією та законами України».

Брати участь у конституційному провадженні за цим поданням уповноважено заступника глави Секретаріату Президента України – Представника Президента України у Конституційному Суді України Марину Ставнійчук.

Цей указ набирає чинності з дня його опублікування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *