ОСТАННІ НОВИНИ

На конференції обговорили проблему реабілітації УГКЦ та реституції її майна

|

У вівторок, 21 березня 2006 року, у реколекційному центрі Львівської архієпархії у Брюховичах (передмістя Львова) відбулася міжєпархіальна економічна конференція «Можливість реституції церковного майна Українською державою, передає прес-секретаріат Глави УГКЦ. Завдання УГКЦ на даному етапі діалогу з державними органами влади». Конференція, у якій взяли участь економи, юристи та відповідальні особи єпархій та екзархій УГКЦ, відбулася з благословення Блаженнішого Любомира та з ініціативи Патріаршого економату.

Метою конференції, як про це згодом у вступному слові говорив Преосвященний Владика Володимир (Війтишин), патріарший економ, є бажання започаткувати в кожній єпархії/екзархаті УГКЦ збирання точних і переконливих для державних органів доказів права власності Церкви на майно, яке було незаконно реквізоване радянськими органами влади під час насильницької ліквідації УГКЦ в Радянському Союзі. Подібного роду інформація є необхідною для формулювання відповідних майнових претензій, які можуть бути пред’явлені і доведені з боку УГКЦ перед Українською державою.

Під час ранкового пленарного засідання учасники робочої зустрічі заслухали доповіді о. Олекси Петріва, керівника Секретаріату Блаженнішого, довголітнього керівника київського Бюро УГКЦ для зв’язків з державними органами влади, на тему: «Майновий діалог між Церквою і державою. Можливість і форми реституції церковного майна в Українській державі», та п. Даніелі Дойбер, Renovabis (Німеччина), на тему: «Реституція і важливість локальних фінансових програм для покриття потреб Церкви». Після обіду робота продовжилася у малих групах, а відтак завершилася підсумковою конференцією.

На завершення було прийнято пропозицію про створення у кожній єпархії/екзархії невеликої групи відповідальних осіб, які б під керівництвом єпархіального економа провели вищезгаданий збір інформації та підготували кваліфіковане обґрунтування майнових претензій до держави.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *