ОСТАННІ НОВИНИ

В УПЦ МП відібрали один із найстаріших соборів України

Наталя Дуляба

|

У державну власність повернули пам’ятку культурної спадщини національного значення – Успенський собор ХІІ століття, який незаконно «приватизувала» УПЦ Московського патріархату. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі генпрокурора.

Так, суд зобов’язав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність Успенський (Георгіївський) собор у Каневі.

Зазначимо, що Успенський собор – це стародавній храм часів Київської Русі, побудований у 1144 році князем Всеволодом Ольговичем. Пам’ятка культурної спадщини національного значення.

Встановлено, що виконавчий комітет Канівської міської ради ще у 2003 році надав дозвіл Українській православній церкві (МП) оформити право власності на пам’ятку. У подальшому це стало підставою для реєстрації права колективної власності.

«Прокурори у суді довели незаконність передачі будівлі Успенського собору. Адже законодавством встановлено пряму заборону відчуження пам’яток культурної спадщини, які перебувають у державній власності», – йдеться у повідомленні.

Зрештою суд визнав незаконними та скасував рішення виконкому Канівської міськради, свідоцтво про право власності на собор за УПЦ (МП), а також скасував державну реєстрацію речового права на цей об’єкт.

Вартість будівлі Успенського собору оцінили у понад 8,5 млн грн.

Додамо, що про фактичне виселення УПЦ МП з Успенського собору наразі не йдеться. Не виключено, що представники московської церкви можуть подати апеляцію.

Довідково: Успенський собор святого Георгія у Каневі є одним із найстаріших в Україні. Його у Каневі (Черкащина) в 1144 році побудував князь Всеволод Ольгович.

Храм, крім своєї головної релігійної функції, також служив сховищем для містян під час нападу ворогів. У 1678 році кримські татари й турки підпалили собор, тож тривалий час він був зруйнований. Перші відновлювальні роботи провели у 1781-1787 роках, а сучасного вигляду йому надали у 1805-1810 роках.

Цікаво, що саме в Успенському соборі відспівували Тараса Шевченка. Домовина з тілом Кобзаря простояла у храмі дві доби, після чого його поховали на Чернечій горі.

Після остаточної реставрації у 1993 році Успенський собор передали УПЦ Московського патріархату.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *