ОСТАННІ НОВИНИ

Рішення облради не виконують - Ваврин

|

Засідання комісії облради з питань законності, депутатської етики, регламенту та військових проблем під керівництвом Михайла Ваврина пройшло сьогодні. Під час засідання розглянули стан виконання рішень облради „Про стан збереження національної спадщини в Центральному державному історичному архіві України у Львові” та „Про затвердження комплексної програми пошуку і впорядкування поховань жертв війни та політичних репресій на Львівщині”. Про це повідомила прес-служба Львівської обласної ради.

В засіданні комісії взяли участь депутат міської ради п.Віра Лясковська, відомий правозахисник Мирослав Маринович, громадський діяч Іван Гель. Представники прокуратури та УМВСУ звітували про хід розслідування кримінальної справи за фактом розкрадання матеріалів Центрального державного історичного архіву Львова.

Згідно з поданою іформацією, справа перебуває на розгляді Головного слідчого управління МВСУ. Ще не завершено повну інвентаризацію фондів обласного історичного архіву. Наразі не зібрано достатньо доказів про причетність до злочину директора архіву Діани Пельтц. Єдиний обвинувачений у справі – приватний колекціонер (за ст. 185 ККУ, ч.1 і 3). У нього знайшли і вилучили 4.5 тисяч історико-культурних документів. Але ще не встановлено, до якої папки і фонду вони належать. Тому й виникла необхідність провести повну інвентаризацію.

На засіданні також був присутній і недавно звільнений працівник архіву Іван Сварник. Він заявив, що його було звільнено нібито за прогул і його відсутність на робочому місці було використано як офіційний аргумент для звільнення. Відтак він сказав, що не хочу повертатись до Центрального державного історичного архіву Львова, бо в цій установі панує нездорова атмосфера. „Мені боляче за заклад, куди вкладено так багато наукового потенціалу”, – сказав пан Сварник. Також Іван Сварник додав, що сьогодні під охороною перебуває лише одна третя усіх архівних фондів.

Комісія вирішила подати це питання на розгляд сесії облради та запросити для доповіді керівництво правоохоронних структур, які займаються розслідуванням, членів комісії ВРУ з питань культури, голову ЛОДА П.Олійника, голову Держкомархіву І.Боряка, директора ЦДІАЛ Д.Пельтц та предстаників громадського комітету. Голова комісії Михайло Ваврин констатував, що подання УМВСУ в Львівській області про усунення Діани Пельтц з займаної посади залишилося поза увагою і облдержадміністрації і Держкомархіву.

Ще одне питання, яке розглянули члени комісії, – виконання рішення сесії облради про поховання жертв війни та політичних репресій. Зокрема йшлося про впорядкування території колишньої тюрми Лонцького на вул Бандери, 1.

За даними прокуратури, „з організації „Меморіал” вилучено 67 мішків фрагментів кісток. Судово-медична експертиза підтвердила, що кістки мають ознаки насильницької смерті, кулі. Висновки зроблять по закінченню експертизи. Прокуратура повністю підтверджує, що на території є людські поховання”.

Депутат міськради п.Віра Лясковська, яка досконало володіє ситуацією, заявила, що існують усі документальні підтвердження, свідчення очевидців та аерофотозйомка часів війни, які стовідсотково доводять, що на місці колишньої тюрми Лонцького НКВД проводило масові катування і вбивства людей. А прокуратура вже два роки займається цією справою і досі не може дати відповіді на елементарні запитання. Пані Лясковська додала, що зі вчора вже готовий пам’ятний хрест, який треба встановити на місці майбутнього меморіального комплексу.

Комісія вирішила: утворити оргкомітет зі створення меморіалу та звернутись до прокуратури області скерувати до суду позов із вимогою демонтувати споруду на території колишньої тюрми.

Ще одне рішення комісії передбачає заслухати звіт прокурора області Євгена Блажівського та начальника УМВСУ Віталія Максимова про хід розслідування гучного вбивства екс-губернатора Степана Сенчука.

Ці рішення комісії депутати розглянуть на черговому засіданні президії обласної ради.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *