ОСТАННІ НОВИНИ

„Львівобленерго” встановлює штучні гнізда для лелек

|

Сьогодні у селі Завадів Яворівського району Львівської області фахівці-енергетики ВАТ „Львівобленерго”, спільно із природоохоронцями Західного відділення українського орнітологічного Товариства, працювали над встановленням платформ на опорах під повітряними лініями електропередачі, на яких буде облаштовано гнізда для лелек, повідомляє відділ корпоративних зв’язків компанії..

Облаштування штучних гнізд для лелек має на меті, перш за все, захистити птахів від уражень струмом. Проте є й інша, не менш важлива мета – захистити лінії електропередачі від пошкоджень, яких їм завдає сусідство із гніздами лелек.

За словами Юрія Крижанівського, технічного директора ВАТ „Львівобленерго”, дуже часто трапляються випадки, коли гнізда лелек, які торкаються дротів, спричиняють короткі замикання в мережі, були, навіть, випадки, коли гнізда загорялися, також послід лелек нищить повітряні лінії… „Опори потрібно очистити від гнізд, – говорить Юрій Крижанівський, – але, з іншого боку, як ми можемо позбавити цих прекрасних птахів їх домівок? До того ж, демонтуєш гнізда цього року – де гарантія, що лелека знову не зів’є гніздо на тому ж місці наступного року?.. Тому ми вирішили дослухатися до порад фахівців-орнітологів і самотужки встановити основи під гнізда, на які переносимо рештки гнізда, що було безпосередньо на опорі, а лелеки, коли повернуться, вже самі добудують свої помешкання.”

Досвід побудови штучних гнізд для лелек вже давно активно втілює в життя сусідня Польща. Є штучні гнізда на опорах електропередач у Волинській області України. Там енергетики і орнітологи теж пересвідчилися у доцільності влаштування таких гнізд на опорах ліній електропередачі.

ВАТ „Львівобленерго” встановлює штучні гнізда для лелек на опорах під лініями електропередачі власними силами та власним коштом. Платформи (основи для гнізд) виготовлено у структурній одиниці Товариства – „Львівенергоналадці”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *