ОСТАННІ НОВИНИ

Два Різдва замість одного: єднання зі світом чи розкол у державі?

Вероніка РОЙ

|

Дискусія щодо вихідного дня 25 грудня на так зване католицьке Різдво в Україні тривала вже не один рік. Одні з нетерпінням чекали на це, а інші ж навпаки – остерігалися. Однак досить неочікувано для багатьох це сталося… і 16 листопада депутати Верховної Ради України підтримали законопроект № 5496, згідно з яким 25 грудня стало вихідним днем. Та паралельно з цим уряд зробив робочим днем 2 травня. Тож, вже цьогоріч українці зможуть відзначати Різдво двічі – 25 грудня за григоріанським календарем і 7 січня за юліанським календарем.

Відтак, Львівський портал вирішив дізнатися, що думають про рішення депутатів представники українських релігійних конфесій та за яким календарем цього року львів’яни відзначатимуть свято народження Христа?

Різниця в календарях

Чому ж депутати вирішили зробити вихідним днем 25 грудня? Одним з аспектів було зблизити українську спільноту з величезною частиною християн, адже майже весь світ відзначає Різдво саме 25 грудня. У свою чергу, українські греко-католики та православні відзначають це свято за юліанським календарем – 7 січня. І питання такої різниці в днях залежить виключно від використання різних календарів.

Про те, чому православні та греко-католики святкують Різдво 7 січня, а римо-католики – 25 грудня у коментарі Львівському порталу розповів кандидат історичних наук Василь Банах.

«Основне питання полягає у реформі календаря, бо сьогодні православні послуговуються юліанським календарем, а католики – григоріанським. Відповідно відстань між двома календарями складає 13 днів, і тому одні святкують Різдво 25 грудня, а інші  – 7 січня.

Основна причина запровадження григоріанського календаря полягала у зсуві весняного рівнодення. Адже настання цього рівнодення почало збігати з єврейською Пасхою, що було неприйнятно для католицької церкви. Тому виникла нагальна необхідність реформувати цей календар. І у 1582 році Папою Григорієм ХІІІ був запроваджений новий календар, згідно з яким після 4 жовтня 1582 одразу наступало 15 жовтня, тобто на момент реформи різниця була в 11 днів між юліанським та григоріанським календарем. Сьогодні ж у 21 столітті ця відстань поглибилася до 13 днів. Згодом цю реформу запровадили в Італії, Франції, Іспанії, Португалії та Речі Посполитій. Не всі країни перейшли на новий формат. На цей календар не перейшли православні, бо мали труднощі у стосунках з католиками. Саме тому сьогодні у нас є така різниця у календарях», – пояснив він.

Також Василь Банах додав, що запровадження вихідного дня 25 грудня було необхідне Україні, бо сьогодні весь цивілізований світ святкує Різдво саме в цей день. Однак зазначає, що зараз українцям буде трішки важко перейти на святкування католицького Різдва, бо глибина цього свята для багатьох лежить у традиціях.

«На мою думку, уряд  вчинив правильно, що зробив католицьке Різдво вихідним. І мені здається, що варто було б взагалі перейти на святкування 25 грудня, як це робить весь європейський цивілізований світ. І одним з аспектів бути частиною Європи є саме святкування Різдва 25 грудня. Я думаю, що цього року багато українців будуть відчувати дискомфорт у зв’язку з цим нововеденням. Однак вже за декілька років є ймовірність, що багато мешканців нашої країни таки оберуть дату святкування Різдва саме 25 грудня», – зазначає він.

Що каже церква?

Новина про те, що на католицьке Різдво 25 грудня буде вихідний, відновила давні суперечки та перипетії щодо переходу на святкування по-європейськи в наших церквах. Одні кажуть, що це – відмова від традицій, інші – союз із Європою та відсторонення від Росії.

Відтак представники римо-католицької церкви зазначають, що рішення уряду – це не розрив стосунків із Росією та створення союзу з Європою, а перш за все, це повага до тих людей, які святкують Різдво 25 грудня.

«Римо-католицькі спільноти радо сприйняли рішення Верховної Ради, що 25 грудня, тобто Різдво за григоріанським календарем, буде вихідним днем. Адже різдвяні свята – це насамперед сімейні свята, і люди хочуть побути з рідними та не йти на роботу. І дуже багато наших парафіян у цей день раніше працювали, і для того, щоб відзначити це свято, багатьом доводилося брати вихідний за свій рахунок. Також через те, що люди працювали, нам треба було переносити Служби Божі на вечірні години, що було незручно ні для нас, ні для вірян», – розповів у коментарі Львівському порталу відповідальний за Душпастирство ЗМІ Львівської Архідієцезії УРКЦ, отець Олександр Кусий.

Радісно новину про вихідний день 25 грудня сприйняли і протестанти, адже вони також святкують Різдво у цей день. Перший пастор церкви «Дім Євангліє» у Львові Ярослав Назаревич вважає, що уряд зробив правильно, адже врахував погляди не лише греко-католиків та православних, але й римо-католиків та протестантів, яких в Україні теж є достатньо.

«Вже не один рік 25 грудня ми відзначаємо Різдво, оскільки весь протестантський світ святкує день народження Христа саме в цей день. На мою думку, перенесення Різдва для певної групи християн є правильним, і ми це підтримуємо, адже в Україні є римо-католики і протестанти, релігію яких теж потрібно поважати. Стосовно відсторонення від Росії, то звичайно є підстави вважати, що цей момент міг відігравати певну роль у прийнятті рішення депутатами, але я не думаю, що це була визначальна причина. Все-таки світ святкує 25 грудня, і є абсолютно логічно і нормально святкувати зі всіма. Загалом я думаю, що уряд вчинив мудро, бо просто констатував факт та визнав те, що насправді є. Депутати жодним чином не були творцями цієї дати. Вони просто визнали, що є такі християни, які мають право святкувати і мають право на вихідний у цей день.

Я вважаю, що повний перехід святкування з 7 січня на 25 грудня можливий, але відбудеться він не дуже скоро. Та водночас я мрію про те, що врешті-решт вся християнська спільнота України приєднається до світової спільноти, і ми будемо святкувати Різдво разом», – розповів він.

Представник УГКЦ, настоятель Собору Святого Юра у Львові отець Роман Кравчик зізнається, що сприйняв новину від уряду позитивно, однак каже, що відзначати це свято у їхній церкві будуть й надалі 7 січня.

«Загалом я відношуся позитивно до рішення влади щодо вихідного 25 грудня. Адже в Україні живуть не лише православні чи греко-католики, а тут є люди, які сповідують й інші обряди. І ті, що святкують 25 грудня, нехай мають теж вихідний.

Щодо повного перенесення Різдва, то я звісно не можу говорити за цілу Греко-Католицьку Церкву, адже це не моя компетенція, однак вважаю, що це – нелегка справа, оскільки має бути згода Церкви та повинна бути співпраця. Я знаю, що у мене є традиції, започатковані моїми батьками, моєю греко-католицькою церквою – святкувати Різдво саме 7 січня. Якщо ж Синод Церкви прийме рішення повне перенесення Різдва на 25 грудня, то, на мою думку, віряни мають прислухатися до керівництва своєї Церкви», – розповів він.

У свою чергу, представник Української Автокефальної Православної Церкви, настоятель львівського храму Петра і Павла отець Миколай Кавчак каже, що українська влада не мала права приймати таке рішення сама. Та вважає, що перенесення Різдва сьогодні не на часі, і сподівається, що більшість українців все-таки збережуть свої традиції святкування цього свята.

«Рішення, яке прийняли депутати, я не підтримую. Сьогодні у державі багато що вирішують ті, хто до Церкви не мають ніякого стосунку. Я вважаю, що уряду потрібно було це питання винести на обговорення. Верховна Рада – законодавчий орган, який повинен знати Конституцію і статтю 35, де зазначено, що держава відокремлена від Церкви. Якби було опитування чи референдум щодо перенесення Різдва, то я був би згідний з цим рішення. Загалом в теперішній час, коли такі непорозуміння та розбрат в державі, то я вважаю, що це питання не на часі. Так, влада зробила 25 грудня вихідний, але для чого він? Чи наші люди будуть святкувати Різдво 25 грудня? Чи якщо сказати полякам відзначати свято народження Христа 7 січня, чи будуть вони його святкувати? На мою думку, владі потрібно було спочатку все зважити, а потім робити. Якщо депутати прийняли рішення про вихідний на католицьке Різдво, то що тоді робити з Великоднем? Мабуть, також  треба давати вихідний?», – пояснив священик.

Також він вважає, що депутати не подумали й про інші релігії в Україні, зваживши лише на римо-католиків та протестантів. Відтак, на думку отця Миколая Кавчака, парламент врахував лише права католиків, але вирішив не рахуватися з ідеями, для прикладу, мусульман…

Як святкуватимуть львівяни?

Львів – це одне з небагатьох міст України, де живе досить багато греко-католиків, православних та римо-католиків.  Для більшості вихідний на католицьке Різдво став приємною несподіванкою, а для декого це додатковий день, аби краще підготувати до новорічно-різдвяних свят. Тож, Львівський портал вирішив поцікавитись, коли та як святкуватимуть львів’яни Різдво цього року?

Римо-католичка Галина Стахів розповіла, що дуже радо сприйняла новину про вихідний 25 грудня, адже тепер вона має більше часу, щоб приготувати святковий стіл для свої родини.

«У цей день кожного року я брала відпустку за свій рахунок. Для мене це було дуже незручно, і я довгий час не розуміла, чому ми не святкуємо Різдво як всі у цивілізованому світі? Але я рада, що цього року ми відзначатимемо це свято з вихідним. Тепер не доведеться нікуди поспішати, а можна нормально підготуватися до святкування Різдва і спокійно йти на Службу Божу, а не робити все нашвидкуруч після роботи», ‒ пояснює вона.

Також у Львові є мешканці, які цьогоріч святкуватимуть одразу два Різдва – 25 грудня і 7 січня.

«У нас так склалося, що дуже багато українців, особливо у Львові святкують Різдво 25 грудня і 7 січня. І моя сім’я цьому приклад, бо ми це свято відзначаємо двічі – 25 грудня і 7 січня. Так вийшло, що моя жінка походить з греко-католицької родини, а я з римо-католицької, тому доводиться святкувати двічі. 24 грудня, ввечері, вся родина збирається та йде до церкви на Службу Божу. Потім повертаємося додому, молимося та сідаєм за стіл вечеряти. А вже наступного дня, в день Різдва Христового ми йдемо в гості до своїх рідних. За тим самим принципом ми святкуємо і 7 січня. Загалом, я думаю, уряд прийняв правильне рішення. Адже вважаю, що кожен українець має право на свою релігію. А те, що 2 травня ми не відпочиватимемо, то це навіть дуже добре, бо це – Радянський Союз, і ніде у світі, окрім Росії, у цей день не відпочивають», – розповів Львівському порталу львів’янин Роман Крупа.

Водночас після прийняття нового рішення урядом багато львів’ян вирішили нічого не міняти у святкуванні Різдва, і продовжують відзначати його 7 січня. Як розповідає львів’янка Христина Голуб, змінювати дату святкування Різдва вона не планує, оскільки в її сім’ї цей день завжди відзначали 7 січня.

«У нашій сім’ї Різдво святкується 7 січня. І навряд чи ми будемо святкувати 25 грудня, адже ще з дитинства нас навчили відзначати це свято саме 7 січня. Цей Закон, який прийняв парламент, для нас нічого не змінить, для нас це просто вихідний, який допоможе краще підготуватися до новорічних свят. Але взагалі я вважаю, що перенесення Різдва потрібне було з поваги до людей, які святкують його за григоріанським календарем. Адже в Україні є дуже багато католиків, і це гарне рішення, оскільки в нашій державі всі рівні і кожен має право на свою релігію. Та й загалом, мені здається, правильним є те, що 2 травня більше не буде вихідним днем. Це радянські звички, від яких нам потрібно відвикати і забувати», – додала вона.

На жаль, сьогодні в Україні суспільство стоїть на роздоріжжі та перед вибором, коли саме святкувати Різдво: 25 грудня чи 7 січня. Адже прийняте депутатами рішення було достатньо неочікуваним та спонтанними для багатьох. З одного боку Верховна Рада зробила хороший акт толерантності стосовно визнання факту, що в Україні є християни, які святкують Різдво 25 грудня, а з іншого боку – це рішення призвело до певного непорозуміння між владою та релігійними конфесіями.

Розмови щодо вихідного дня та перенесення Різдва в Україні, мабуть, триватимуть ще дуже довго. Однак, 16 листопада парламент лише накреслив дорогу, але основний вибір залишається за українцями.

Фото: Vidia, Depo.ua, Міжгір’я NEWS, 2018.pp.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *