ОСТАННІ НОВИНИ

Без(страшні) депутати Львівщини не бояться ні Бога, ні чорта

Діана ЛЯДИК, Львівський портал

|

Новообрані місцеві ради в усій Україні і на Львівщині зокрема одразу приречені працювати по-новому: 26 листопада 2015 року Верховна Рада України прийняла зміни до закону про місцеве самоврядування, згідно якого зобов’язала місцеві ради приймати рішення виключно у форматі поіменного голосування. Документ також вимагає, аби усі результати поіменних голосувань розміщуватимуться у той же день на офіційному сайті ради і зберігалися там протягом необмеженого строку. Таким чином кожен житель селища, району, міста, села зможе бачити, за яке рішення та як голосував той чи інший депутат.

голосування

Щоправда в деяких місцевих радах практика поіменного голосування працює вже давно. Наприклад, у Львівській міській раді публічно депутати голосують ще з 2011 року. Тепер цю естафету перехопить і обласна рада. Львівські депутати одноголосно заявляють: це рішення однозначно позитивне, бо відтепер кожен депутат буде нести персональну відповідальність за кожне голосування.

«Львівський портал» вирішив дізнатись, чи справді поіменне голосування – доленосне рішення наших парламентарів і як воно змінить атмосферу всередині партій?

Я знаю, за що ти проголосував на минулій сесії

Ухвалення статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо поіменних голосувань)» дозволить підвищити персональну відповідальність депутатів і покращить якість роботи місцевого самоврядування. Рішення місцевих рад ухвалюватимуться відкритим поіменним голосуванням, окрім випадків, для яких чинним законом передбачається таємне голосування (наприклад, питання обрання на посади в раді, висловлення недовіри і т.д.).

За словами заступника голови Львівської обласної ради від «Самопомочі» Парасковії Дворянин, поіменне голосування зменшить кількість спекуляцій у місцевих радах.

«Депутат, який голосує, є особою відповідальною і повинен розуміти, що його голос має значення для наступних рішень. Я не сприймаю голосування як формальну річ, а насамперед – як персональну відповідальність і відповідальність політичної сили. Це дуже позитивне рішення Верховної Ради, і тепер не може бути такого, що депутат не прийшов, чи хтось за нього проголосував», – вважає вона.

Таку ж позицію висловлює і фракція «Свободи» Львівської облради, зокрема – екс-віце-спікер Верховної Ради Руслан Кошулинський.

«Поіменне голосування – потрібна і правильна річ для того, щоб мешканці знали, як їхній депутат голосує чи не голосує. Практично в більшості органів місцевого самоврядування немає електронного голосування, а є голосування руками, і таке голосування не завжди висвітлюється. Відповідно, чим більше це буде висвітлюватись, чим більше люди будуть знати про діяльність свого представника – тим краще», – каже він.

Прозорість органів місцевого самоврядування і прозорість депутатської діяльності – це той критерій, яким можна оцінити ефективність діяльності місцевої ради, вважає депутат Львівської міської ради від «Української Галицької партії» Тарас Чолій.

«Корупція, підкилимні рішення, кулуарні домовленості найбільше бояться бути розкритими. Депутати не можуть бути заручниками фракції чи партії. Перш за все вони повинні керуватись власними переконаннями. Тому персональне голосування несе за собою персональну відповідальність, і тоді не вдасться сховатись за тезою, що це було не моє рішення, а партія так сказала», – каже Тарас Чолій.

Зміни режиму голосування у місцевих радах потішили і громадського діяча та представника партії УКРОП у депутатському корпусі Львівської міськради Ігоря Зінкевича, який погоджується з колегами, що ім’я депутата під тим чи іншим рішенням багато що говорить про цього обранця.

«Урааааа! Треба розуміти, хто як голосує, і є певні рішення коли, врешті-решт, будуть задані запитання до одного чи іншого депутата, ми будемо бачити , в яких голосуваннях він приймав участь, і за що саме він голосував. І чи він відстоює громаду, чи він, не розібравшись, просто тикає на кнопочки», – розповідає активіст-депутат-УКРОПівець.

Великий партійний брат стежить за тобою

Важливим нюансом поіменного голосування є і те, що відтепер керівництво тої чи іншої партії зможе перевіряти і контролювати, як голосують її представники на місцевому рівні. Тепер буде видно, хто голосує згідно з програмою партії, а хто – ні.

«В принципі, це нормально, коли депутати місцевих рад голосують відповідно до політичної позиції партії. Якщо, наприклад, партія йшла на вибори з якоюсь певною програмою, і потім вона вимагає у депутатів, які представляють партію в місцевих радах, голосувати у відповідності до цієї програми, то в цьому нічого поганого немає. Але головне в тому, що народ зможе контролювати, як голосують партії. Часто буває таке, що говорять одне, а роблять зовсім інакше», – розповів Львівському порталу керівник фракції «Народний контроль» у ЛОР Андрій Білоус.

Таким чином, виходить так, що депутати Львівської обласної ради не бояться ні партійного контролю, ні народного.

«Є наразі законодавство, тобто партії делегували своїх представників до органів місцевого самоврядування. Це абсолютно нормально, що керівництво партії повинно знати, як голосують депутати, які пройшли від тої чи іншої партії», – наголошує заступник голови Львівської обласної ради від «Громадянської позиції» Володимир Гірняк.

Також пан Гірняк нагадує, що у випадку, якщо депутат порушить політику партії, у нього можуть забрати мандат.

«Якщо народу не сподобається, як працює депутат, то партія може лишити його без мандату». – каже він.

У «Самопомочі», за словами Парасковії Дворянин, навіть до рішення про поіменне голосування у всіх місцевих радах депутати діяли консолідовано. (Хоча читачам відомі випадки, коли депутати цієї фракції йшли «проти системи», за що були виключені з партії – достатньо згадати Ганну Гопко у Верховній Раді, чи Андрія Болкуна, коли той балотувався до Львівської обласної ради на цьогорічних виборах).

«У нас завжди триває дискусія, і кожен може визначитися. Ми можемо дискутувати годинами, є такі люди, які не погоджуються. Але коли ми заходимо у сесійний зал, то маємо консолідоване рішення.  Тому, якщо людина  висловила свою приналежність до політичної сили, то вона повинна бути готова, що в політичній силі є різні думки, але є спільне рішення», – вважає Парасковія Дворянин.

Єдиним мінусом, про який зараз говорять у політичних колах, є те, що у більшості місцевих рад, де немає електронної системи голосування, сесії рад будуть затягуватися, бо ручний підрахунок голосів потребує часу.

«В більшості місцевих рад немає електронної системи голосування є, і це буде призводити до  дуже великого затягування сесійних засідань. Наприклад, на сесіях, де на порядок денний виставляють 30-40 питань, вони будуть розглядатися два дні. Кожен депутат має встати і сказати свою думку: «за» чи «проти». Ми таке практикуємо в районній раді, але тоді, коли вирішуємо серйозні земельні питання. Є ж багато суто технічних питань, і поіменне голосування просто затягне роботу ради», – каже заступник голови Яворівської райради від «Української Галицької партії» Володимир Мацелюх.

Що ж, як бачимо, місцеві обранці Львова та області від різних політичних сил практично одноголосно стверджують, що поіменне голосування (не враховуючи декількох нюансів) необхідне у боротьбі з «нечистоплотністю» депутатів стосовно і громади, і своєї політсили. Як воно буде насправді – дасться чути незабаром…

Думка експерта:

Андрій Шекета, політик, депутат  Закарпатської ради дещо розвіює абсолютний позитив поіменного голосування.

шекета

«Ідея, в принципі, позитивна. І головний позитив не у контролі партій своїх депутатів, насправді це крок до прозорої роботи місцевих рад. Але проблеми можуть бути в тому, що місцевих рад дуже багато і вони різні у своїй практичній роботі. Якщо ми говоримо про обласну раду, то там є великий апарат ради і можливість у той ж день (засідання –ред.) оприлюднити результати голосування. Там є електронні системи голосування. Але є ради бідних районів, міські невеличких міст, не кажучи вже про селищні та сільські ради, де голосування відбувається підняттям рук. І як це технічно буде виглядати невідомо: голосувань є дуже багато, і щоб поіменно зафіксувати, хто коли підняв руку, будуть виникати певні технічні проблеми.

Цей Закон, з одного боку, робить місцеві ради відкритими, а з іншого – завдає технічні проблеми. Втім поіменне голосування унеможливить такі практики, коли є якесь одіозне рішення і одна людина, умовно, голосує «проти», а потім 10 людей доводять, що це саме вони так голосували.

Також цей Закон посилить дію інструменту імперативного мандату, бо зараз будуть прямі докази, що депутат проголосував всупереч рішенню фракції чи політики партії. Це буде легко довести.  Я не можу казати, що це є дуже добре, бо насправді депутат має боятися відповідальності перед виборцями, а не відповідальності перед партійним керівництвом».

Позитив цієї норми у покращенні якості політичної культури, а не у тому, що депутатів поставлять, умовно кажучи, у «стойку»».

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *