ОСТАННІ НОВИНИ

У деяких школах України досі вивчають російську як окремий предмет

Маркіян Рой

|

Наразі в Україні залишилося лише три школи, у яких російська мова викладається як окремий предмет. Водночас 20% дошкільнят не розуміють українську мову. Про це йдеться у річному звіті мовного омбудсмана Тараса Кременя.

У 2023 році кількість закладів загальної середньої освіти скоротилася на 2,3%, порівняно з попереднім навчальним роком. Так, у 12 352 школах навчався 3 867 801 учень. Це з урахуванням дітей, які перебувають за кордоном, але продовжують навчатися дистанційно.

З них навчання винятково українською мовою відбувалось у 12 155 школах – 98,4%. Тобто державною мовою навчалось 3 834 708 учнів – 99,1%.

Угорською мовою виховувалися 10% дітей у садочках Закарпатської області та 12% – румунською в Чернівецькій області. Іншими мовами виховний процес відбувався для близько 500 дошкільнят по всій Україні.

Водночас 33,9% дітей дошкільного віку не відвідують садочки й виховуються виключно в сім’ях. Там є ймовірність домінування російської.

Зокрема, згідно з опитуванням громадської організації «Спільномова», в якому взяли участь 5-річні вихованці шести київських ЗДО, лише 15% дітей активно використовують українську мову, 65% належать до змішаної групи, а 20% дітей навіть не розуміють українську мову.

Загалом протягом попереднього навчального року на адресу мовного омбудсмена надійшло 27 звернень щодо порушення мовного законодавства у загальноосвітніх школах. З них 9 – з Києва, 6 – з Дніпропетровщини, 4 – з Одещини, 3 – з Харківщини, 2 – зі Львівщини та по одному з Волині, Житомирщини та Миколаївщини.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *