ОСТАННІ НОВИНИ

Кулеба пояснив, чому Україна не кличе Росію на саміт миру

Олег Дерев'янко

|

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пояснив, що Україна на цьому етапі не бачить сенсу кликати РФ на Глобальний саміт миру у Швейцарії, але після консолідації позицій міжнародної спільноти контакти з російською стороною все ж будуть необхідні. Про це він сказав в інтерв’ю Foreign Policy, пише Європейська правда.

Ведучий запитав, який сенс бачить Україна у проведенні у Швейцарії Глобального саміту миру задля наближення завершення війни, якщо там не буде сторони, яка розпочала війну.

Кулеба зазначив, що це логічне питання з точки зору хрестоматійних підходів до дипломатії, але у теперішніх обставинах вони не працюватимуть.

«Наш підхід ґрунтується на реаліях і досвіді, який ми отримали між 2014 і 2022 роками… Тоді у нас було майже 200 раундів перемовин з Росією у різних форматах, з посередниками та двосторонніх. Але нічого не спрацювало. Все це скінчилося повномасштабним вторгненням. Тож ми знаємо, що немає сенсу сідати з Росією за стіл перемовин, якщо не можна гарантувати, що вони діятимуть у дусі доброї волі», – заявив міністр закордонних справ.

Він зазначив, що бачить лише два способи створити таку ситуацію, коли Кремль почне бути щирим перемовником.

«Перший – це успіх на полі бою. Другий – це якщо у нас буде коаліція країн, які поділяють однакові принципи і підходи. І тому цей саміт не має на меті залучити Росію – його мета у тому, щоб об’єднати країни, які поділяють принципи та підходи, на яких будуть будувати подальші дії. А після того може відбуватися комунікація з Росією, і Росія може бути учасником перемовин. Адже ви праві: у підсумку не можна покласти край війні без участі обох сторін… Якщо ж запросити Росію зараз, вони будуть просто перешкоджати саміту і робити все для того, щоб лідери вийшли звідти без якихось осяжних рішень», – пояснив Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, що саміт миру у Швейцарії відбудеться 15-16 червня. На нього мають приїхати представники урядів усіх континентів. За словами Зеленського, саміт стане платформою для обговорення шляхів досягнення «всеосяжного, справедливого й тривалого миру» для України відповідно до Статуту ООН і норм міжнародного права.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *