Відродження Фенікса

"Ратуша", 28 січня

|

Міські депутати проголосували за створення Інституту міста — дітища Садового.

Останнє сесійне засідання міських депутатів запам’яталося очевидцям передусім створенням нової комунальної установи — “Інституту міста”. Батьком цього суперечливого проекту є безпосередньо міський голова Львова Андрій Садовий. Нагадаємо, до мерства, Андрій Іванович очолював громадську організацію, назва якої — “Інститут розвитку міста” — доволі помітно перегукується з назвою нині створеної установи.

В кулурарах мерії відразу заговорили, що цей проект — піар-структура, яка вихвалятиме діяльність мера в перспективі майбутніх виборів, причому робитиме це виключно за кошт міської скарбниці, себто зі своєї кишені Андрій Іванович на особистий піар не витрачатиме нічого.

Зважаючи на це, як мінімум, незрозумілою виглядає позиція депутатського корпусу. На минулих засіданнях питання про створення “Інституту міста” вони відверто “зарізали”, проте останнього разу проявили цілковиту лояльність до проекту й одностайність у голосуванні — “за” проголосували 57 депутатів із 90. Важко уявити, що ж таке пікантне довелося зробити Андрієві Івановичу, аби переконати обранців, які так славляться своєю “принциповістю”.

Упродовж засідання легку критику в бік проекту висловив лише депутатат від УНП Володимир Гірняк. Він був єдиним, хто запропонував перенести питання. Впродовж цього часу, казав Гірняк, слід провести низку круглих столів з політиками, істориками, підприємцями та іншими представниками громадськості, аби окреслити концепцію діяльності “Інституту міста”. В іншому випадку, вважає Гірняк, немає доцільності створювати чергову бюджетноїдну комунальну структуру, яка невідомо чим займатиметься. Проте слова Володимира Гірняка депутати відверто проігнорували.

Цікаво, що навіть начальник юридичного управління ЛМР Гелена Пайонкевич, котра доповідала на сесії з цього питання, схоже, до кінця не розуміє, чим займатиметься новостворена установа. За її словами, для початку в Інституті працюватимуть 10 осіб, “поки чітко не визначені основні напрями роботи установи і які фахівці необхідні”. Незважаючи на те, що Інститут навіть чітко не окреслив напрямів роботи, на його функціонування до кінця року слід виділити півмільйона гривень. Також прийнятою ухвалою передбачено, що наглядова рада “Інституту міста” складатиметься з дев’яти осіб, серед яких мають бути міський голова та депутати. До правління Інституту входитиме шість осіб — цифра вельми символічна.

Михайло ГУЗАРЕВИЧ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *