Молода команда ФК «Львів»

Василь ТУРКІВ, „Новий Погляд”

|

Рік тому у Львові з’явився ще один футбольний клуб із пристойним, як на першу лігу, бюджетом і, головне, далеким поглядом у майбутнє.

За той ніби-то короткий час у команді сталося багато змін – з’являлися і йшли як гравці, так і наставники. Наприкінці минулого чемпіонату до керма клубу став добре всім відомий Степан Юрчишин, який після низки невдалих матчів ФК «Львів» наприкінці сезону таки зумів фінішувати зі своєю новою командою на одинадцятому місці. Що приготував новий сезон для молодого львівського клубу, знає керівництво цього першолігового колективу, вносячи цього року своє бачення щодо розвитку команди у її політику.

Напрямок розвитку

Під час міжсезоння перед тренерським штабом ФК «Львів» керівництво поставило завдання залучити до команди молодих виконавців. Судячи з політики омолодження складу, про яку останнім часом йде мова, доходимо висновку, що головний директор клубу Юрій Кіндзерський серйозно налаштований поборотись зі своєю командою за путівки до «вишки». Проте це буде ще не скоро. Як зізнався головний тренер клубу «Львів» Степан Юрчишин на прес-конференції після матчу з «Волинню», наступні два-три роки львівська команда награватиме склад, залучаючи до колективу перспективних молодих виконавців, щоб вже у майбутньому нарівні позмагатися з іншими клубами за високі місця у першій лізі. На доказ цих слів бачимо у ФК «Львів» у новому сезоні і нові обличчя, але жодного досвідченого гравця. Сині футболки одягли Ільчишин, Ільків, Лобойко, Федорчук, Даньків. На що зараз здатні ці хлопці, покаже час. Принаймні у товариських зустрічах проти «Металіста», «Карпат» та «Енергетика» вони каші не зіпсували, натомість особисто доклали рук для перемоги свого клубу. До прикладу, Ільчишин вже встиг відзначитись у воротах «Карпат-2», а Даньків забив у «товарняку» з бурштинським клубом і приніс ФК «Львів» третю перемогу в період міжсезоння. Зараз, звичайно, висновки робити ще зарано, проте, зрозуміло, що тренерський штаб обрав правильний шлях розвитку. До кінця трансферного періоду, схоже, буде ще два-три придбання, але несподіванок не очікується. Команда і надалі поповнюватиметься молодими обдаруваннями.

ФК «Львів» вже встиг себе зарекомендувати у минулому сезоні, як клуб-середняк першої ліги, тож у цьому чемпіонаті проблем щодо пониження в класі виникнути не повинно. Оптимізму додає і стартовий матч сезону на СКА проти луцької «Волині». Поряд із потужним нападом гостей захист господарів поля виглядав доволі надійним, зважаючи, що склад «Львова» порівняно зі складом двомісячної давності змінився ледь не на 50 відсотків. Підопічні Степана Юрчишина грамотно побудували гру, встигаючи відпрацьовувати біля власних воріт і моментально кидатись у контратаку після першої ж помилки суперників. Звідси й результат – феєрична перемога львівського клубу, яку ще довго пам’ятатимуть прихильні до футболу мешканці нашого міста. Є сподівання, що цей випадок не стане поодиноким і ФК «Львів» і надалі показуватиме таку цікаву гру.

Головні виконавці

Поряд із зовсім ще зеленими хлопцями на поле виходять і справжні, якщо так можна сказати, старожили клубу. Брати Баранці і Олег Теплий – це ті футболісти, яких нечисленний вболівальник «синіх левів» пам’ятає ще з минулого сезону. Одні виконавці йшли з команди, інші приходили, а ці хлопці все ще залишаються у футбольному клубі «Львів» і, головне, виходять на поле, ведучи за собою усю команду. Ці три футболісти за розумним задумом головного тренера колективу Степана Юрчишина, мають стати прикладом наслідувань для молоді. Головне, що ці гравці дуже стабільні. Схоже, саме цим вони й заслужили довіру тренера і постійно виходять у стартовому складі. Сольні проходи Теплого по правому фланзі, швидкі прориви Григорія Баранця по лівому – це те, чим зараз славиться ФК «Львів». Такі футболісти сьогодні на вагу золота у кожній команді. Голи цих гравців у ворота суперників у минулому чемпіонаті стали традицією. Звичайно, хочеться, щоб така традиція знайшла продовження і в новому сезоні. На відміну від розхваленого всіма Худзіка, якого півроку тому купили в «Енергетика», у Григорія Баранця, до прикладу, не виникає проблем щодо того, як відзначитись у матчі і принести своїй команді перемогу. Восьмий номер ФК «Львів» виходить на поле і грає у своє задоволення, при цьому приносячи те ж таки задоволення і присутнім на стадіоні вболівальникам від перегляду його гри. У цьому сезоні Григорій вже встиг відзначитись. Сталось це у дебютному матчі нового чемпіонату, де, нагадаємо, львів’яни зустрічались на СКА із командою Віталія Кварцяного. Зіпсувавши свято наставнику луцької «Волині» (в день матчу, 20 липня, пан Кварцяний святкував свої іменини, з чим його вітає і редакція «Нового Погляду» ), Григорій Баранець відзначив зі своєю командою першу важливу перемогу у сезоні 2007-2008.

Цьогорічні проблеми

Трішки про втрати клубу. В цьому році не допоможуть ФК «Львів» Баглай, Жданов і Худзік. Цей чемпіонат вони розпочнуть у футболках добромильського клубу «Княжа». Цьому посприяли два чинники: політика на омолодження львівської команди (Степан Юрчишин наголошував ще перед початком міжсезоння, що ці гравці не залишаться у Львові), а також плани Юрія Кіндзерського вивести свій дочірній клуб у першу лігу. Без сумніву, наявність у складі добромильчан гравців такого ґатунку різко підвищує шанси «Княжої» на підвищення у класі. На початку липня Худзік був на оглядинах у «Нафтовика» з Охтирки, ним навіть цікавився бронзовий призер минулого чемпіонату України харківський «Металіст», проте екс-форвард «Енергетика» та ФК «Львів» цей сезон зіграє не у вищій, а в другій лізі. Схоже, Юрій Кіндзерський таки зміг запропонувати Худзіку вигідніші умови, інакше як пояснити те, що молодий форвард знехтував шансом засвітитися у «вишці».

Питання про те, де саме прийматимуть своїх суперників львів’яни у цьому чемпіонаті, теж поки що невирішене. Нагадаємо, стадіон СКА визнали аварійним і непридатним для проведення матчів, проте керівництво клубу нещодавно таки отримало дозвіл на те, щоб ФК «Львів» проводив свої домашні матчі саме на армійському стадіоні принаймні до кінця літа. Як події розвиватимуться далі, покаже час. Якщо вірити словам Степана Юрчишина, керівництво клубу й надалі пов’язує майбутнє команди лише зі Львовом. Та якщо виникне необхідність, львів’яни проведуть кілька матчів у Добромилі, рідному місті Юрія Кіндзерського.

P.S. Що ж, поки у ФК «Львів» не так багато шанувальників, проте у тренерського штабу цього першолігового колективу все ще попереду, і хтозна, як виглядатиме ця команда через кілька років. Пригадується захопливий поєдинок ФК «Львів» проти «Карпат» у минулому розіграші Кубка України, той бойовий характер хлопців тоді ще Степана Бандури і перемогу «біло-синіх» над зірковою командою Димінського. Якщо нова політика зовсім ще молодого клубу принесе свої плоди, будемо мати можливість стостерігати за львівським дербі не тільки у кубкових поєдинках, а й у вищій лізі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *