Непопулярний Лукашенко

Віталій ПАВЛИШИН, “Україна і час”

|

Білорусь на третину скорочує фінансування соціальних пільг для громадян.

Як завжди, ініціативу проявив президент Білорусі Олександр Лукашенко. “Упорядкування пільг — це не примха, а об`єктивна реальність, — заявив він. — Якщо ми діятимемо популістськими методами, то через п`ять років країну не впізнаєте: вона буде розвалена, економіка буде зруйнована”.

Відповідний законопроект “Про державні соціальні пільги, права і гарантії для деяких категорій громадян” одноголосно схвалила Рада республіки. Прийняте верхньою палатою парламенту 30-відсоткове скорочення бюджетного фінансування соціальних пільг торкнеться дотацій на проїзд у громадському транспорті, на купівлю ліків і житлово-комунального господарства. Постанова набуде чинності з початку 2008 року.

Ухвалення закону дозволить щорічно заощаджувати 168 мільярдів білоруських рублів (майже 79 мільйонів доларів). Ці кошти заплановано спрямувати на реалізацію держпрограми з підвищення народжуваності і ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Зрозуміло, що такі кроки популярними не стали. За свідченнями експертів, незалежні соціологічні опитування демонструють зниження рейтингу “бацьки”. У самій Білорусі опозиція вважає рішення уряду непідготовленим і має намір провести агітаційну кампанію проти скорочення соціальних пільг. Однак влада не зважає на будь-які звинувачення, заявляючи, що до такого кроку готова, а авторитет президента від цього ні на йоту не знижується. “Передбачено поетапно довести соціальну підтримку до 100 відсотків бюджету прожиткового мінімуму, спростити процедуру її отримання”, — прокоментував плани президента його представник Олександр Новиков.

Нині пільгами у Білорусі користується 67 % громадян. Та починаючи з 2008 року соціальні пільги надаватимуть адресно. Непопулярний крок білоруської влади населення ще не відчуло, але можна спрогнозувати, що через певний період люди висловлять своє незадоволення такими діями.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *