Мерія проти пива: хто переможе?

Уляна КОПЦЮХ, «Львівський портал»

|

Першого травня вступило в дію рішення виконкому Львівської міськради про встановлення обмежень у реалізації алкогольних напоїв і тютюнових виробів на території Львова.

Згідно з рішенням, прийнятим ще 30 березня, заборонено роздрібну торгівлю алкогольними, слабоалкогольними напоями і пивом в об’єктах дрібнороздрібної торгівлі, розташованих у малих архітектурних формах, а також у стаціонарних об’єктах торгівлі, розміщених у спільних будівлях із навчальними і дошкільними закладами, закладами охорони здоров’я, місцями проведення спортивних змагань. Що ж стосується тютюнових виробів, то їх також не можна продавати в кіосках, розміщених на відстані менше 200 метрів від зазначених закладів. Крім цього, цигарки не можна продавати на території окремих парків і скверів.

Підприємці: губить людей не пиво…

Цілком логічно, що це рішення виконкому викликало протести власне підприємців, які торгують у кіосках і чия діяльність потрапляє під дію заборони. На їхній захист стало представництво Держпідприємництва України у Львівській області на чолі з головою обласного представництва Ярославом Кашубою.

«Р ішення виконкому щодо встановлення обмежень у реалізації алкогольних напоїв, тютюнових виробів і пива суперечить законодавству України та прийняте з порушеннями », – заявляє пан Кашуба. За його словами, обласне Держпідприємництво вже надіслало відповідного листа в прокуратуру Львівської області з проханням видати протест на рішення виконавчого комітету міськради щодо обмеження торгівлі алкоголем і тютюном та призупинити його дію. Ще одн ого лист а Держпідприємництво адресувало місько му голов і Львова Андрі єві Садово му, якого просять самостійно скасувати вказане рішення.

Найбільший протест у представників Держпідприємництва викликає заборона продажу в кіосках пива. За словами Уповноваженого Держпідприємництва України з питань захисту прав підприємців у Львові та Львівській області Зеновія Бермеса, ця заборона суттєво відіб’ється на заробітках підприємців, які втратять мінімум 20 відсотків виручки. Крім цього, за словами пана Бермеса, «Львівська пивоварня» реалізовує 30-40 відсотків пива саме через торгівлю в малих архітектурних формах.

Відтак, представники Держпідприємництва радять міській владі скасувати рішення виконкому і наново винести це питання на розгляд , врах о в уючи зауваження Держпідприємництва і підприємців . Натомість необхідно встановити жорсткіший контроль за продажем алкогольних напоїв і пива особам, які не досягли 18-річного віку , – вважає Зеновій Бермес.

Влада: пиво як зброя та наркотик

Директор департаменту економічної політики Львівської міської ради Олег Синютка, натомість, стверджує, що процедуру прийняття рішення виконком не порушив, а саме рішення щодо обмеження торгівлі цигарками, алкоголем та пивом відповідає вимогам чинного законодавства України і спрямоване перш за все на зменшення впливу споживання алкоголю й тютюну на львів’ян і захист неповнолітніх. «Хоч пиво і не належить до алкогольних напоїв, але це не забирає у виконавчого комітету права регулювати процеси його продажу на території Львова», – зазначає пан Синютка.

Олег Синютка переконаний, що пристрасті довкола заборони продажу пива і тютюну в кіосках нагнітають люди, які заробляють на цьому дуже великі гроші. «Давайте займемося ще вигіднішим бізнесом: будемо продавати наркотики, зброю.. Але якщо інтереси двохсот людей стоять у конфлікті з інтересами львів ’ ян, то я думаю, що влада повинна стати на захист територіальної громади», – заявляє він.

Що ж стосується рішення виконкому, то, за словами Олега Синютки, воно вступило в дію, набрало законної сили і його треба виконувати. Щоправда, він обіцяє, що каральних заходів щодо порушників поки не вживатимуть і торгівлю приводитимуть у порядок «крок за кроком, без кавалерійських атак». Нових же дозволів на торгівлю алкогольними напоями, тютюном і пивом в обмежених рішенням виконкому місцях надалі надавати не будуть.

Voxpopuli

Що ж стосується пересічних львів’ян, то ідею заборонити продаж пива в кіосках вони оцінюють по-різному, і їхня оцінка прямо залежить від їхнього віку і статі. Для прикладу, 18-річний студент Максим вважає, що нічого поганого в продажу пива в кіосках немає: «Це дуже зручно, коли по пиво не треба заходити в магазин і стояти в черзі. А для того, щоб посидіти в барі не завжди вистачає коштів, я ж студент…».

Натомість 45-річна пані Галина переконана, розпивати алкоголь і курити посеред вулиці – це, по-перше, некультурно, а, по-друге, – на це дивляться діти, які потім наслідують дорослих. За її словами, заборона виконкому продавати сигарети і пиво в кіосках проблеми не вирішить, оскільки їх все одно купуватимуть у крамницях і виходитимуть із цим на вулиці. «Треба заборонити пити і курити посеред дороги, тоді нація не буде спиватися», –вважає пані Галина.

Схожу думку висловлює і 35-річний Андрій. За його словами, у Європі за розпивання на вулиці алкоголю, в тому числі і пива з пляшки, можуть оштрафувати. Крім цього, суттєво відрізняються і європейські ціни на тютюн та алкоголь, порівняно з українськими. «Необхідно значно підвищити вартість підакцизних товарів, алкоголю, тютюну, а також і слабоалкогольних напоїв, тоді молодь просто не матиме коштів, щоб їх купувати», – припускає львів ’ янин.

Досвід сусідів

І справді, якщо взяти до уваги європейський досвід, то тут пити пиво в громадських місцях категорично заборонено і за це передбачено відповідне покарання. Зокрема, у наших близьких європейських сусідів – у Чехії та Польщі – заборонено пити на вулицях алкогольні напої , серед них і пиво. Варто відзначити, що й у цих країнах лунали звинувачення, начебто прийняття подібних рішень лобіювали власники ресторанного бізнесу.

Значно обмежено місця, де можна продавати чи пити пиво, і в Росії. Там ще в 2005 році на державному рівні прийняли закон про обмеження роздрібної торгівлі та вживання пива і напоїв, що виготовляють на його основі, оскільки в країні постійно зростає кількість підлітків, хворих на „пивний алкоголізм”. Державна Д ума затвердила документ, який забороняє неповнолітнім розпивати пиво в будь-яких громадських місцях. Відповідно до закону, за розпивання алкоголю і пива на вулицях, стадіонах, парках, а також у транспорті загального користування та інших громадських місцях передбачено штраф. Ця заборона, щоправда, не стосується організацій торгівлі і місць громадського харчування, у яких дозволено продаж алкоголю. Крім цього, передбачено штрафи за втягування неповнолітніх до споживання пива та за порушення обмежень роздрібної торгівлі пивом.

У Росії «за» цей закон одноголосно проголосувало 426 депутатів. Україна ж наразі залишається аутсайдером у сфері обмежень продажу та споживання алкоголю, тютюну і слабоалкогольних напоїв. А поодинока ініціатива окремих міст врегулювати проблему алкоголізму серед підлітків і очистити вулиці від сигаретного диму та пивних пляшок наштовхується на протести як підприємців і юних покупців, так і доволі поважних чиновників.

Насправді ж різноманітні заборони навряд чи вирішать проблему, адже заборонений плід тому і солодкий, що заборонений. Аби зламати традиційні звички, мало змусити міліцейські патрулі виловлювати всіх фанатиків споживання пива на вулиці просто з горла. Дуже важливо, щоби самі підприємці і продавці в магазинах свідомо ставились до продажу алкоголю, тютюну і того ж пива неповнолітнім. Натомість батьки повинні, в першу чергу, звернути увагу на себе і свою культуру споживання алкоголю і тютюну. Можливо, тоді наші стандарти вживання алкогольних напоїв стануть дійсно європейськими.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *