„Першим на ринг з Маскаєвим вийду я, а не Пітер”

Розмовляв Богдан ГАВРИЛЮК

|

Віталій Кличко про бокс, епатаж та про власні гонорари

Повернення Віталія Кличка в ринг виявилося не таким безболісним, як на це сподівалися шанувальники українського суперважковаговика. Керівництво WBC, побоюючись судових позовів, відмовилося приймати рішення стосовно суперника діючого чемпіона за своєю версією. Тож, нині практично однакові права на бій з росіянином Олегом Маскаєвим мають нігерієць Семюель Пітер та Кличко-старший. Маскаєв воліє зустрітися у ринзі з українцем, оскільки цей бій для нього є вигідним у фінансовому плані. Тому, представники Кличка та Маскаєва запропонували Пітеру 2,5 мільйони доларів відступних. Нігерієць не погоджується на цю суму і вирішив виторгувати для себе вигідніші умови. У розмові з журналістом “Погляду” Віталій Кличко розповів про перемовини з нігерійським боксером та відповів на деякі інші питання.

Разом з Маскаєвим ми запропонували Пітеру деякі умови. Він висунув свої. Якщо нігерієць погодиться з нашими умовами, ми з Маскаєвим зустрінемося на рингу. Якщо Пітер не погодиться, то цю суперечку вирішить спортивний суд в Швейцарії. Наші адвокати вважають, що в нас великі шанси виграти цю справу. Не хочу говорити про гроші. Ми прагнемо знайти компроміс. Не приховую, Пітеру були запропоновані відступні. Але уточнювати суму я не буду. Думаю на цьому тижні ми отримаємо всі відповіді. Переконаний, що першим у ринг з Маскаєвим вийду я, а не Пітер.

— Ви уже програвали Маскаєву на аматорському рингу. Росіянин доволі часто згадує цей поєдинок і каже, що тоді не відчув особливої конкуренції з вашого боку. Ваш тренер Володимир Золотарьов каже, що ви вийшли в ринг з травмою. Що насправді тоді сталося?

— Для Маскаєва той бій є прекрасною нагодою зробити для себе піар. Він усім розповідає, як уже нокаутував Кличка і що для нього не проблема повторити це. Насправді, на той бій я вийшов з травмованою рукою. Тоді готувався до чемпіонату світу. Володимир Золотарьов зняв мене з бою проти Маскаєва, коли я почав бити хворою правою рукою. А якраз ці удари тренер мені заборонив. Цікава історія, але її не хочу коментувати. Нехай це залишиться на совісті Маскаєва. А час розставить все по своїх місцях.

— Боксери доволі часто вдаються до епатажу для того, аби збільшити ажіотаж навколо свого поєдинку. Але ви разом зі своїм молодшим братом ніколи не вдаєтеся до таких методів. Ваші менеджери ніколи не пробували вмовити вас на щось епатажне?

— Професійний спорт — це мікс-шоу бізнесу та спорту. І тут я хочу відзначити найголовніше: чітко розрізняти, де закінчується шоу і починається спорт. Дуже багато спортсменів переграють у шоу і недоотримують у спорті. І гідний приклад прекрасного, великого шоумена, великого спортсмена — Мухаммеда Алі. Людини, яка приковувала до себе увагу людей, хто був абсолютно байдужий до спорту, до боксу, але проте, їм було цікаво побачити цього спортсмена і всі чекали, а може все-таки в один прекрасний момент він не буде правим і програє? Твердження, коли він бив себе в груди і говорив, що він найбільший і великий, виглядають не дуже коректно. Ми не збираємося повторювати Мухаммеда Алі. Кожна людина — це індивідуальність, і грати чужу роль в даному випадку було б помилкою. Природно, в промоушені, перед поєдинками ми використовуємо різні напрацювання, які рекомендують нам менеджери, щоб привернути інтерес до поєдинку, привернути інтерес публіки, оскільки це шоу-бізнес. Але ми не вітаємо ті методи, якими послуговуються інші спортсмени: бити себе в груди, ображати суперника, або, можливо, відкушувати вуха, кусати за сідниці, як це робив Майк Тайсон з Ленноксом Люїсом.

– Вочевидь, за бій з Маскаєвим ви отримаєте солідний гонорар. Можна сказати, що за цей бій ви отримаєте найбільшу платню у своїй кар’єрі і взагалі якими були ваші гонорари в боксі?

– Ми ще не досягнули домовленості про бій з Маскаєвим, тому говорити про гонорар трохи завчасно. Взагалі, гонорари в професійному боксі дуже високі. Але глядачі бачать у рингу лише боксера. Водночас він має велику команду, яка вирішує організаційні питання щодо проведення бою та підготовки до нього. Мій максимальний призовий фонд мав становити вісім мільйонів доларів – за поєдинок із Хасімом Рахманом. Але той бій так і не відбувся.

— Злі язики говорять, що Віталій повернувся у бокс, оскільки не зумів релізувати себе в політиці…

— А я не йду з політики. Мені дуже важливе майбутнє своєї країни. Тому я прийшов у політику. Впевнений, можу допомогти Україні своїми зв`язками. Те, що сьогодні відбувається у країні, мені не подобається. Київрада, Верховна рада рухаються у неправильному напрямі. Я знаю, як змінити ситуацію. Звичайно, зараз у мене немає необхідних важелів. Але в мене є люди, які розділяють мої погляди. Це головне.

— Окрім Володимира кого можете виділити у своїй вазі?

— Небезпечний кожен боксер. Це ж важка вага і кожен удар може стати останнім. Тому неправильно недооцінювати будь-якого опонента. Мені здається, любителям боксу буде цікаво побачити мій бій з Маскаєвим. Окрім цього, є боксер, якого довгий час ніхто не бачив. Він потрапив у Книгу рекордів Гіннеса, як найбільший боксер в історії боксу. Ви вже напевно зрозуміли, що я про Валуєва. Бажаю йому залишитися чемпіоном світу ще декілька місяців або рік. До того часу, коли ми з ним зможемо зустрітися у рингу. Сьогодні тримаю кулаки за нього. Хай він перемагає в наступних боях. Тоді ми обов`язково зустрінемося у рингу.

— Ви провели дуже багато двобоїв, левова частка яких для вас була переможною. Який з поєдинків для вас найпам’ятніший?

— Найпам’ятніший…? У червні 1999 року я вперше здобув титул чемпіона світу. Безумовно, кожен бій особливий й має якусь цікаву історію. Але бій проти англійця Гербі Гайда, на кону якого було поставлено чемпіонський пояс за версією WBO, був заряджений позитивними емоціями. На особливому рахунку в мене бій проти Леннокса Льюїса — я був дуже розчарований тим поєдинком, позаяк не програв бій і віддав усе для перемоги. Було багато поєдинків, не схожих один на інший. Приміром, мій останній бій, який провів 11 грудня 2004 року проти Денні Вільямса. Він завершився у восьмому раунді технічним нокаутом. Упродовж поєдинку я завдав чимало точних ударів, уже відчув біль у кулаках, а англієць далі стоїть на ногах. Пригадую, тоді дивувався: «Нормальна людина після таких ударів падає на долівку рингу. А він чомусь стоїть на ногах» (сміється). Розумієте, цей двобій для мене ніс подвійну відповідальність. Я зобов’язаний був виграти у Денні Вільямса, оскільки стояв у рингу не лише як спортсмен… Підсумок того двобою міг породити безліч спекуляцій. Тоді я використав спортивну трибуну, як політичну. Якби я програв бій, то у всьому світі точилися б різноманітні спекуляції на цю тему. Адже невдовзі мав відбутися третій тур президентських виборів.

— Нині в клубі «Univеrsum» є кілька перспективних українських суперважковаговиків – Олександр Дмитренко, Тарас Біденко та Володимир Вірчіс. Кого ви вважаєте найперспективнішим?

— Не варто спекулювати на тему «хто найкращий». Гарний потенціал у всіх, кого ви перерахували. Якби хтось з них не був перспективним, то з ним би німецький клуб не укладав контракт. Але ніхто не може сказати, як складеться у них боксерське життя. Будь-який бій може стати останнім у кар’єрі. Адже це бокс, де неможливо передбачити результат. У кожного боксера «Univеrsum» – хороші шанси, вони талановиті. В українців хороші показники в аматорському боксі, і в них є гарні шанси стати великими чемпіонами.

— Разом з братом ви кинули виклик могутньому Дону Кінгу і створили промоутерську компанію «К 2», яка займається просуванням професійних боксерів. Я спілкувався з українськими боксерами з німецького клубу «Univеrsum box promoution» Андрієм Котельником, Володимиром Сидоренком. Вони сказали, що залюбки б погодилися на співпрацю з «К 2». Чи не плануєте ви найближчим часом зайнятися просуванням на професійному рингу когось з цих боксерів?

— Ми плануємо просувати українців на професійному рингу. Але боксери, які укладають контракти з «Univеrsum box promoution», ніколи не зможуть позбутися контрактних зобов’язань перед цим клубом. Нам з Володимиром для того, щоб розірвати угоду з німецьким клубом, довелося багато часу провести в залі суду. Можливо пригадуєте наші суди з Клаусом Пітером Колем. Це не так легко, як здається на перший погляд. Німецький промоутер закладає в контракти з боксерами пункт, що передбачає автоматичне пролонгуваня угоди. Тобто, коли контракт закінчується, промоутер має право в односторонньому порядку продовжити термін угоди. І так може тривати до безкінечності. Це дуже складна процедура з юридичної точки зору. Ми готові співпрацювати з багатьма спортсменами й, сподіваюся, рано чи пізно, ці плани разом з братом реалізуємо. Нині ми, на жаль, змушенні працювати з іноземними боксерами — мексиканцями. З ними укладаємо не довготривалі угоди, а лише на один поєдинок. Ці хлопці виступають в андекарті вечорів боксу.

— Віталію, вас скрізь супроводжує охоронець. Невже він вам хоч раз в житті став у нагоді?

— Охоронців у мене немає, є помічники: один водить машину, а другі допомагають в чомусь іншому. А охороняти мене не має від кого, я готовий будь-якому дати відсіч. Я нікому не заподіюю зла, завжди прагну зробити добро.

— А доводилося битися не на рингу?

– Моя найбільша мрія – захистити дівчину від хуліганів. Але за 20 років, поки я шліфував свою боксерську майстерність, випадок послати якого-небудь хулігана в нокаут мені так жодного разу і не трапився…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *