Наскоки на школи

Марія ДОРОТИЧ, “Україна і час”

|

Львівські чиновники взялися за наведення ладу в освіті.

Незважаючи на низку реформ в освітній галузі, насущні проблеми львівських шкіл вкотре доводять: про європейські стандарти українцям тільки мріяти. Після того, як учителька однієї зі шкіл побила ученицю указкою, а в їдальні замість 100-грамових сосисок дітям видавали половину норми, посадовці почали активніше відвідувати навчальні заклади без попередження. Про проблеми львівської освіти кореспондентка “УіЧ” спілкувалася з директором департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Олексієм ПОБУРКОМ.

— Чим зумовлені відвідини загальноосвітніх навчальних закладів Львова?

— Головна причина — це ознайомлення з проблемами шкіл, щоб ефективно їх вирішувати. Працівники управління сім`ї, молоді та спорту, заступник міського голови Львова з гуманітарних питань Василь Косів відвідали всі спортивні школи міста. Вони були вражені антисанітарними умовами закладів. Це вперше чільники міської ради побачили, в яких умовах навчаються діти, оцінили навчальний процес. За два тижні ми відвідали усі дитячо-юнацькі спортивні школи та більше десяти загальноосвітніх шкіл, перевіряли, як проводять ремонт дитячого садочка у Рясному-2. Зауважу, що про свої візити не попереджаємо дирекцію шкіл. Ми повинні побачити проблему у школі, а не почути про це у кабінетах. Зазвичай до школи приїжджають три-чотири фахівці, щоб об`єктивно оцінити проблему — одна людина цього не зробить. Після того кожен фахівець розповідає про свої враження.

— Які болючі проблеми львівських шкіл?

— У кожній школі є певні порушення. Однак найбільше зловживань ми виявили у школах № 54 та № 63. Неподалік останньої розташували автостоянку, а це загроза для безпеки учнів. У їдальні СШ № 54 учнів годували половиною сосиски, що важила лише 25 грамів, тоді як у меню вказано 50 грамів. Після детальнішої перевірки у цій школі виявили ще й правові порушення — неправильне ведення бухгалтерії. Також є чимало скарг на неякісне безкоштовне харчування у школах, яке фінансують із бюджетної скарбниці. Варто посперечатися за ціну безкоштовних обідів, бо 2,5 гривні на день для школяра — мізер. У дитячо-юнацькій спортивній школі № 4 ми виявили відсутність відповідних умов для навчання — безлад у приміщенні. У згаданому закладі замість реабілітаційного центру для учнів працює сауна. Хоча це також реабілітація для молодих спортсменів, але послуги там платні. Ще однією болючою проблемою є незаконне користування земельними ділянками. Наприклад, у СШ № 63 дирекція незаконно розпорядилася землею на свій розсуд. Існує багато суперечливих ділянок неподалік школи, які терміново треба офіційно затвердити. Якщо цього не зробити, школа їх втратить і хтось ними незаконно скористається. А в одній зі шкіл землею користувалися комерційні структури.

У СШ № 54 вчителька виховувала ученицю-четвертокласницю указкою. Конфлікт залагодили одразу: вчительку звільнили, директорові школи оголосили догану. На мою думку, цей конфлікт є незвичним, бо ніхто з учнів чи вчителів не відгукнувся про неї негативно. За тридцятилітню роботу у школі вчителька нікого з учнів не образила…

— Як ви ставитеся до того, що на потреби шкіл збирають кошти з батьків учнів?

— Так, чимало батьків незадоволені, що учні здають гроші на ремонт класів. Зауважу: у всіх європейських країнах школи фінансують не лише з державного бюджету. Зрештою, збір коштів у всіх школах відбувається напівлегальним шляхом, непрозоро. Гроші на ремонт потрібно офіційно реєструвати та перевіряти доцільність їх використання.

— Хто вирішуватиме проблеми освіти, які з`ясують після відвідин усіх шкіл міста?

— Майнові питання, проблеми навчального процесу вирішуватимуть відповідні фахівці, наприклад інспектори управління освіти. Скажімо, школи час від часу перевіряють працівники Контрольно-ревізійного управління. Але існують проблеми, про які вголос говорять учні, батьки, сторонні люди. Тому ми робимо висновки про насущні проблеми львівської освіти на основі реальних перевірок фахівців та скарг учнів, учителів. Управління освіти, що входить до структурного підрозділу гуманітарної політики міськради, не повинно “мовчки спостерігати” за низькою якістю освіти, а має працювати спільно.

Нагадаю усім мешканцям Львова, що у міській раді працює гаряча лінія міського голови. За номером 297-59-99 повідомляйте про зловживання у школах. Це сприятиме їх вирішенню публічним і правомірним шляхом. На жаль, мало львів`ян поскаржилося на освітянські проблеми за допомогою гарячої лінії. Якщо й надалі мовчати — до європейських стандартів освіти нам буде ще далеко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *