"Поступ" підпалила міліція - "Поступ", 4 березня

|

Сенсаційну заяву зробив учора у Львові заступник міністра внутрішніх справ Геннадій Москаль. Він зізнався, що редакцію нашої газети у серпні минулого року підпалили міліціонери. Москаль попросив вибачення у “Поступу” за дії співробітників його відомства і за те, що справа досі не доведена до логічного завершення. “Вибачте за наших працівників, але це зробили вони”, — сказав він.

Тепер було би логічно, щоби правоохоронці відшкодували нашій газеті 300 тисяч гривень — збитки, завдані міліцейським підпалом. Інших збитків, те, що вся редакція через свавілля міліціонерів змушена була півроку тіснитися в одній невеликій кімнаті, нам, зрозуміло, не відшкодує вже ніхто.

Як зазначив генерал-лейтенат Москаль, підозрюваних наразі не затримано. Однак під час зустрічі з особовим складом УМВСУ у Львівській області він попросив причетних до підпалу “Поступу” зізнатися самим. Москаль попередив, що їхні прізвища міліцейське керівництво знає, але сподівається на добровільне зізнання. Лише тоді, коли це зізнання відбудеться, Москаль пообіцяв розповісти про виконавців та мотиви скоєння злочину проти “Поступу”.

Одразу хочеться сказати: No comets… Однак зрозуміло, що мовчати в такій ситуації важко. До того ж цікаво, чим займалися півроку львівські правоохоронці, які, як вони казали, розслідували цю справу під особистим контролем начальника Львівського управління міліції Михайла Курочки. Хоча, як тепер з`ясувалося, не просто під контролем, а аж під цілим патронатом, і не міського УМВСУ, а обласного. Важко повірити, що ніхто в міліції не знав, що їхні співробітники палять редакції та виборчі урни, підкладають гранати… Адже пан Москаль заявив, що до цих злочинів також причетні працівники міліції.

Понад півроку (підпал стався в ніч на 18 серпня) міліція не повідомляла жодних результатів свого розслідування, лише заспокоювала, мовляв, слідство триває, почекайте, то не так легко, справа резонансна, багато кому могли не подобатися публікації в газеті… Буквально кілька днів тому пан Курочка запевнив, що майже всі експертизи завершено, але… винних не знайдено. І раптом за два дні ні сіло ні впало заступник міністра МВС заявляє, що “Поступ” підпалили міліціонери.

Пригадується, як після підпалу до редакції з`їхалося багато керівників місцевих правоохоронців. “Знайти злочинців — справа нашої честі”, — приблизно таке говорили вони. Однак вкотре з`ясувалося, що честі то, як кіт наплакав.

Найцікавіше ж і найсмішніше, що вчора ввечері до нас зателефонував сам начальник львівської міліції Михайло Курочка і запитав, чи редакція не хоче у нього … попросити вибачення (!). Бачте, минулого тижня йому не сподобалася публікація у “Поступі”, в якій ішлося про розслідування підпалу нашої редакції. Адже ми написали, що пан Курочка не захотів коментувати це питання, зіславшись на те, що має і без того занадто багато роботи після тривалої відпустки, а розмови з журналістами не дають йому зараз нічого, крім “непотрібної емоційної єрунди”.

Схоже, львівські правоохоронці так і не зрозуміли, що кучмівські часи канули в лету. Адже тоді як генерал просить вибачення в нашої редакції, визнаючи вину людей свого відомства, полковник Курочка, так і не спромігшись назвати винних у підпалі газети, хоче вибачень від нас (!). До речі, редакцію, окрім вибачень, цікавить також і питання, хто відшкодує нам ті 300 тисяч, у які нам влетіли ремонт приміщення та втрата чималої кількості офісної техніки. Цікавить нас і те, чи варто вірити “заспокоєнням” генерала Москаля, що всі кримінальні справи міста Львова будуть під пильним контролем пана Курочки. Далебі багато із них, зокрема і справа “Поступу”, там уже були.

P.S. Заступник міністра пригрозив, що “якщо протягом двох місяців на Львівщині не буде наведено порядок, то все УМВСУ у Львівській області буде показово розформовано і ми наберемо інших людей”. “Міліція або боїться бандитів, або професійно не підготовлена, або працює разом з бандитами. Останнє якнайточніше підходить для Львівщини”, — вдало зауважив Геннадій Москаль. Єдине, що ці бандити часто носять міліцейські форми…
Мар`яна П`ЄЦУХ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *