У 2004 році у Львівській області встановили 44 тисячі побутових газових лічильників

|

Понад 44 тисячі побутових газових лічильників встановила НАК „Нафтогаз України“ упродовж минулого року, повідомляє прес-служба компанії. Це другий показник у країні – більше встановили лише у Луганській області – майже 51,5 тисяч штук.

У 2004 році НАК “Нафтогаз України” встановила 643,6 тис. побутових лічильників газу, що на 127 тис. перевищує показник 2003 року. Це найбільша кількість встановлених лічильників, починаючи з часу заснування НАК “Нафтогаз України”.

Станом на 1 січня 2005 року кількість встановлених в Україні побутових лічильників газу досягла майже 4,8 млн. одиниць. 67% від загального обсягу споживання природного газу населенням обліковується лічильниками.

З метою зменшення втрат газу та прискорення оснащення житла приладами обліку споживання газу у 2004 році НАК “Нафтогаз України” реалізувала Програми оснащення житлового фонду лічильниками газу у Луганській, Житомирській, Полтавській, Харківській, Закарпатській, Хмельницькій, Івано-Франківській, Львівській та Тернопільській областях. У минулому році в регіонах, де діють Програми оснащення житла приладами обліку споживання газу, встановлено понад 269 тис. лічильників газу, у т. ч. 116 тис. за кошти Компанії переважно пільговим категоріям громадян та малозабезпеченим сім’ям.

Враховуючи низьку платоспроможність населення, в рамках реалізації Програм оснащення житлового фонду Компанія здійснює закупівлю лічильників газу для встановлення в кредит. Обласні газопостачальні компанії встановлюють лічильники населенню, яке поступово розраховується за наданий кредит. У 2004 році Компанією придбано та передано підприємствам з газопостачання 31,5 тис. таких лічильників газу.

Програма створення єдиної системи обліку природного газу передбачає першочергове встановлення лічильників у будинках та квартирах, в яких природний газ використовується для опалення. Станом на 1 січня 2005 року рівень оснащеності квартир, де газ споживається на опалення, збільшився до 84,4%. В житловому фонді цієї категорії встановлено близько 4,0 млн. лічильників газу. Найвищим цей показник є в Закарпатській (97%), Чернівецькій (96%), Тернопільській (95%) областях.

Оснащення житла побутовими лічильниками призвело до суттєвого зменшення споживання газу населенням та його втрат на шляху до споживача. Ощадливе споживання природного газу у оселях, обладнаних лічильниками, сприяло зменшенню споживання газу населенням у 2004 році на 4,4 млрд. куб. м у порівнянні з 1996 роком при збільшенні кількості газифікованих квартир з 9,6 млн. до 11,6 млн. Завдяки зростанню точності вимірювання, втрати газу зменшилися з 4,4 млрд. куб. м у 1996 році до 0,8 млрд. куб. м у 2004 році.

У 2005 році НАК “Нафтогаз України” продовжить реалізацію Програм оснащення житлового фонду лічильниками газу. Компанія планує встановити в регіонах України не менше 600 тис. лічильників газу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *