Перший раз -- у перший клас - „Ратуша“, 19 серпня

|

Цього навчального року у львівських школах поменшає школярів. Начальник управління освіти Львівської міської ради Костянтин Лазурко пояснює це тим, що знизилося число дітей, які йдуть до першого класу, тобто тих, які народилися шість років тому. Щороку у Львові стає приблизно на дві тисячі менше випускників. До прикладу, цього року у школах міста навчатиметься 6,5 тисячі дітей, а випустилося 8 тисяч – от і різниця. Втім, останніми роками ситуація дещо стабілізувалася, нема різкого зменшення кількості школярів, та якщо брати до уваги загальношкільний рівень, то учнів меншає постійно.

Управління освіти Львівської міської ради повідомило, що цього року до вступу у перший клас подали документи 6,5 тисячі дітей, тоді як торік ця цифра була на 300 осіб більшою.

Які правила?

Нині встановлені нові правила, згідно з якими діти йдуть на навчання з шестирічного віку, втім, за бажанням батьків вступ до школи можна перенести на наступний рік у разі, якщо дитина, скажімо, фізично не готова до цього. До першого класу середньої загальноосвітньої школи набирають усіх охочих, без усіляких конкурсів та співбесід. Однак спеціалізовані школи з поглибленим вивченням, приміром, іноземних мов мають право набирати дітей на конкурсній основі, це насамперед пов’язано з обмеженими можливостями прийому до навчального закладу.

Діти, які цього року вступають до першого класу, навчатимуться за оновленою дванадцятирічною системою. Цьогоріч початкова школа повністю переходить на нову систему, тому й п’ятикласників буде дуже мало. Школярів навчатимуть за новою програмою і з новими підручниками.

“Я вважаю, що ця програма є не тільки вдосконалена, а й полегшена, в першу чергу тому, що діти навчатимуться дванадцять років замість десяти, — переконаний Костянтин Лазурко, начальник управління освіти ЛМР. — Окрім того у Європі діти давно навчаються дванадцять років, причому здобувати освіту вони починають із п’яти-, а не шестирічного віку”. Шкільна форма нині не є обов’язковою: чи доцільна вона у навчальному закладі — вирішує рада школи. Спеціальний одяг запроваджують, аби діти відчули рівність між собою, але загальнообов’язкового статуту нема. Сьогодні вже всі школи-інтернати запровадили таку форму.

Хто подбає про найменших?

Для першачків особливо важливими є групи продовженого дня. Тому принаймні одна така група для початкових класів повинна бути в середній школі, оскільки шестирічним дітям, окрім навчання, також потрібен і відпочинок, а уроки в цих класах тривають лише до 11-ї години.

Нині набір учнів уже, фактично, завершено, майже всі подали вступні заяви. Вже майже місяць проводять спеціальну підготовку вступників до школи. Відповідні заняття проводять учителі для тих дітей, які не відвідували дошкільних установ, оскільки навчальна програма садочків уже передбачає підготовку дітей до школи. Нині понад 50 відсотків усіх дітей проходять підготовку в дошкільних установах.

Школи області

До початку навчального року ретельно готується не лише місто, а й область. Начальник головного управління освіти ЛОДА Михайло Брегін заявив, що 95 відсотків шкіл області нині готові до початку занять. Загалом у львівській області функціонує 474 дошкільних закладів, які охоплюють близько 32% дітей. Таким є й середній показник по Україні. Цього року велику увагу приділили відкриттю у районах, де є невелика кількість дітей, шкіл-дитячих садочків. Також ведуть мову про формування шкіл I-II ступеня навколо потужних шкіл із добрим кадровим забезпеченням для здобуття дитиною якісної середньої освіти.

Першого дня вересня на Львівщині у перші класи піде близько 27 тисяч дітей. Не менше уваги приділяються й створенню належних умов для навчання, особливо у школах-інтернатах, які перейшли у підпорядкування області. “Щодо цього,то тут є велика підтримка з боку органів місцевої влади, громади, Церкви та батьків”, — заявив Михайло Брегін. Окрім того, головне управління освіти ЛОДА до початку навчальго року планує відкрити 12 нових шкіл різного типу, від початкових до шкіл 1-3 ступеня.

Готуємось до школи

Незадовго до початку навчального року, як звичайно, починається ажіотаж на всіх ринках, де можна придбати необхідний дитині одяг та канцтовари, а сума, витрачена на таке приготування, часто стає для батьків приголомшивою.

Почнемо з того, що приготування дитини до школи досить дороге. Близько 500 гривень потрібно мати, аби купити школяреві шкільну форму, взуття, спортивний костюм та ранець. Шкільний ранець коштуватиме щонайменше 40 гривень, але й до нього ще треба покласти зошити, пенал, ручки, олівці, альбом для малювання, фарби, пензлика, точилку, ґумку, лінійку, клей та кольоровий папір. Усе це разом обійдеться десь так у 50 гривень. Окрім цього, потрібно пам’ятати про обкладинки для зошитів та підручників, пластилін. Власне, підручники – взагалі окрема стаття витрат. Минули часи, коли бібліотеки видавали всі потрібні книжки школярам, у середньому 5-6 книжок усе ж треба докуповувати.

Катерина ПОВРОЗНИК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *