Іще одне непорозуміння в Ратуші - „Львівська газета“, 7 травня

|

Депутати міської ради від фракції “Наша Україна” мають намір опротестувати чинність ухвали “Про визначення переліку земельних ділянок, призначених для продажу на земельних аукціонах”. Незважаючи на те, що вчора її завізував міський голова, вони переконані, що голосування сфальсифікували.

Учорашня сесія міської ради тривала менше двох годин – розглянули, власне, лише одне питання. До речі, минулого засідання цю ухвалу скерували на доопрацювання. Вчора її винесли без позитивного рішення голови депутатської комісії землекористування, будівництва й архітектури. Частина депутатів вважають, що питання досить сире, й не варто так швидко приймати рішення щодо нього. Крім того, вони переконані, що продаж земельних ділянок через аукціони, зважаючи на попередній негативний досвід, необхідно здійснювати прискіпливо й обережно. Натомість мер заявляє, що слід поповнювати міський бюджет, причому негайно. Цим і пояснює свій підпис під ухвалою.

“Ми не маємо права допустити попередніх помилок, – каже Богдан Бедрило, депутат міської ради. – Та й однозначно – це питання не пройшло, адже всі, хто був у залі, бачили, що не проголосували “за” 46 осіб. Але мер не допустив переголосування та заявив, що він уже підписав ухвалу. “Мукачівський синдром” перенісся в зали Львівської міської ради – коли оголошують нереальні результати голосування”.

Події в сесійній залі розгорталися стрімко й емоційно. Після оголошення результатів голосування депутати фракції “Нашої України” попросили п’ятихвилинну перерву, наслідком якої стала заява про поіменне переголосування. Однак, зважаючи на те, що нарада тривала понад п’ять хвилин, мер саме оголосив про закриття сесії. На думку Антона Ружицького, голови комісії депутатської діяльності, законності, самоврядування і зв’язків ради, п’ятихвилинна перерва – це лише назва. Насправді вона, згідно з регламентом, може тривати довше. Відтак, підстав закривати сесію в Любомира Буняка не було. А Богдан Бедрило також переконаний, що мер знав, що ухвала не набрала 46 голосів “за”, тож просто боявся отримати реальні результати.

“Це питання навіть не про земельні ділянки, – говорить Антон Ружицький. – Ми повинні запобігти фальсифікаціям. Однозначно: лічильна комісія задекларувала більше людей, ніж реально проголосували за ухвалу. Адже попередньо в залі зареєстрували 53 депутатів. Я знаю, що 11 утрималися, а 4 – “проти”, декілька осіб стояли в коридорі… А в підсумку оголошують 46 “за” – це щось з арифметикою”.

Наразі комісія має намір опитати кожного депутата, як він голосував, опісля матеріали скерує в прокуратуру для винесення протесту. Пан Ружицький переконаний, що міський голова намагатиметься “завалити” протест.

Те, що голосування сфальсифікували, підтверджує і Тетяна Крушельницька, депутат міської ради. Вона стверджує, що це було дуже помітно. “Всі в залі бачили, що ухвала не набрала голосів, – говорить вона. – А потім мер допустив помилку, якої не хотів визнати. Після перерви, ініційованої фракцією “НУ”, він просто закрив сесію. Депутати були схвильованими та розгубленими. Заява, яку підготували під час перерви, – нормальна, треба було переголосувати, але мер різко сказав, що ухвалу вже підписано”.

Секретар ради Зеновій Сірик переконаний, що причиною подій у сесійному залі вчора є виключно емоції. На його думку, серед питань, які мали розглянути депутати, не було жодного драстичного – тому цілком можливо нормально працювати. Ба більше, пан Сірик певен, що не можна дорікати мерові за те, що він виніс на розгляд неготове питання.

“Міський голова цілком коректно виніс його на розгляд, – говорить секретар ради. – Ніхто не заперечував. Власне, парадокс у тому, що якби депутати сказали, що його варто перенести, то мер переніс би. Можливо, вони відвикли від коректної форми роботи. А щодо голосування, то воно – на совісті членів лічильної комісії. Чи сфальсифікували? Цього ніхто не може стверджувати, поки не проведено службового засідання, немає підстав для звинувачення”.

А міський голова в коментарі вкотре заявив, що причина таких випадків у тому, що частина депутатів не бажають працювати конструктивно. “Необхідно наповнювати бюджет, – сказав він. – Основне – це продаж майна та землі. Ми цього року задекларували 60 млн. грн., минуло вже півроку. Треба конструктивно працювати”. Він також заявив, що має намір налагоджувати співпрацю з депутатами.

Натомість останні переконані, що варто продемонструвати принципову позицію щодо ігнорування мером регламенту роботи сесії.

“Мер не зважає ні на кого, – говорить Антон Ружицький, – зухвало, зверхньо ставиться до депутатів. Ми не проти продажу та наповнення бюджету. Маю сумнів, що він не знає регламенту, але впевнений, що порушує його навмисно, так, як йому вигідно. Прикро, що за два роки не переборов стилю “червоного директора”. Він усіх вважає підлеглими. Це свідчить, що пан Буняк так і не навчився бути головою міста”.

Наталя Онисько

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *