Легше розібрати, аніж добудувати - „Молода Галичина“, 6 квітня

|

За даними обласного статистичного управління, у Львівській області нараховують майже півтори тисячі об’єктів незавершеного будівництва. За словами заступника начальника регіонального відділення Фонду держмайна України Ореста Ковцуна, чотириста з них уже знайшли своїх господарів і незабаром їх добудують. Решта – законсервовані й очікують на вирішення своєї долі.

Довгобуди пробують продати

Усі довгобуди, якими нині опікується Фонд держмайна, належать різним міністерствам та відомствам. І тільки з їх згоди можуть бути реалізовані.

Знайти нового власника для них дуже важко. Навіть попри те, що держава забезпечує привабливі умови для того, хто наважиться їх придбати. У деяких випадках вартість недобудови, проданої з торгів, знижується на 70% від початкової ціни. За словами Ореста Ковцуна, найпопулярнішими є недобудовані багатоквартирні будинки і об’єкти, що розташовані у Львові або неподалік. Усе, що далі від обласного центру, продати важче. Останніми роками зріс попит на житло. З півтори тисячі довгобудів Львівщини – близько 250 об’єктів житлового призначення, що є на балансі державного підприємства. І досі ці підприємства ніяк не визначаться: продовжувати будівництво чи продати його. Зрештою, підприємство, може, і відновило б зведення житла та віддало б своїм черговикам помешкання, але на те немає грошей. Оця невизначеність, на думку О. Ковцуна, і призводить до того, що об’єкти законсервовані досі.

Також немає обмежень у сумах продажу. Є тільки вказівки щодо мінімальної кількості незавершених об’єктів, для яких бажано було б знайти нового власника. І Львівщина посідає третє місце у списку щодо кількості недобудов, які приватизовані через аукціони. За увесь період, відколи розпочалася така приватизація, Фонд держмайна продав 285 недобудованих об’єктів. За останніх три роки – 173, що є перевиконанням планових показників.

Ці споруди тепер у такому жалюгідному стані, що їх вигідніше розібрати, ніж добудовувати. Добре, що є відповідна норма в законі щодо цього.

Торік Фонд держмайна продав як найпривабливіший об’єкт недобудовану фабрику верхнього спортивного трикотажу в Скольому – за 264 тис. грн. Цього року із запланованих до продажу 10 недобудов уже продано шість. Серед них – об’єкти у Новому Роздолі, Червонограді. Готують до продажу два об’єкти ВО „Полярон“. Однак там встановлені додаткові умови для інвестора: купуючи їх, він повинен забезпечити 32 черговиків „Полярона“ квартирами. Також невдовзі мають продати фабрику верхнього спорттрикотажу у Новому Роздолі – під розібрання.

Львів дозавершує сам

У Львові нині, за даними управління капбудівництва, є 107 незавершених об’єктів. Вони різні – й великі (стоматологічна та дитяча стоматполіклініки, пожежне депо на Сихові), й невеличкі (підземний перехід біля „Шувару“ або інженерні комунікації на вул. Трильовського). За словами заступника начальника міського УКБ Петра Хаби, усі споруди доведеться або доводити до пуття бюджетним коштом, або ж шукати інвесторів. Бо цьогоріч у бюджеті виділено гроші тільки на один об’єкт інженерної інфраструктури – у межах 400 тис. грн. для завершення та підключення щитового колектора в південному мікрорайоні.

Водночас власники деяких об’єктів дають раду самі. Так, військові частини зуміли дозавершити три багатоквартирних будинки і надати помешкання своїм черговикам.

Очікує на вирішення своєї долі кілька будинків у Лисиничах. Це – будмайданчик, де мали б бути 24 житлових будинки з 1511 квартирами. Будівництво припинено 1992 року на різних стадіях: в одному – зведено коробку, в іншому – 5-7 поверхів, ще один корпус „дотягнено“ до 2-3 поверхів. І на трьох корпусах забито палі. Це – найперспективніший і найпривабливіший район, тому міськвиконком має намір найближчим часом розглянути питання щодо продовження будівництва. Та воно потребує мільйонних вкладень.

Водночас, виставляючи на продаж ці довгобуди, влада дозволяє змінювати їх призначення. Звичайно, це не стосується житлового будівництва. Тому тільки торік у районі вулиці Грінченка з’явились нові споруди, що колись призначались під крамницю і перукарню.

На думку начальника відділу держархбудконтролю Романа Стецьківа, змушувати власників недобудов вирішувати долю цих об’єктів можна тільки гривнею. Тобто: якщо вони платитимуть за оренду земельних ділянок, згідно із Земельним кодексом, серйозні гроші, то подумають – варто платити оренду чи краще об’єкт продати.

Маріанна РОМАНЕНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *