Робочий вікенд у міськраді - „Поступ“, 5 квітня

|

Чотирнадцяту річницю підняття синьо-жовтого прапора над Львівською ратушею відсвяткували у нашому місті минулої суботи. На святкове засідання сесії Львівської міської ради з цієї нагоди запросили міських депутатів усіх демократичних скликань, депутатів обласної ради, нардепів і владик усіх християнських конфесій нашого реґіону. Особливими гостями стали члени делегації міської ради Вроцлава (Польща) на чолі з його президентом Рафалом Дудкевичем та екс-міський голова Львова Василь Куйбіда. Цього дня державний прапор України над містом підняли вп`ятнадцяте, і зробити це довірили Андрієві Салюку, Степанові Вискілю та наймолодшому депутатові міської ради IV скликання Віталієві Загайному.

Рівно 14 років тому, 3 квітня 1990, одностайним рішенням сесії міської ради над Львівською ратушею підняли синьо-жовтий прапор. Львів став першим містом України, яке наважилося на такий вчинок, — зазначив у своєму виступі міський голова Любомир Буняк. Ініціативу Львова підхопили інші міста України, і незабаром, 16 липня 1990 року, Декларацією „Про державний суверенітет України“ вся країна оголосила про свій намір вийти зі складу Радянського Союзу. Виступаючи на урочистій сесії, голова Асоціації депутатів усіх скликань Григорій Чопик наголосив, що це один із днів, які об`єднують людей. Він побажав, щоб у майбутньому це свято не перетворилося на суто депутатське, а стало загальноміським. А народний депутат, голова Львівської обласної організації УНП Олекса Гудима запропонував на святкування наступної річниці підняття прапора запросити президента України. „Я думаю, ви знаєте, хто це буде“, — резюмував нардеп. Найкоротшою, проте найвлучнішою була промова президента Вроцлава Рафала Дудкевича. Він зазначив, що дух незалежності, зародившись у Гданську і Вроцлаві, перенісся до Львова, а звідти — на всю Україну, і завершив виступ словами: „Хай живе Львів! Хай живе незалежна Україна!“

Власне, святкування дня прапора стало лише одним із пунктів у програмі візиту делегації міської ради Вроцлава до Львова. Основною метою приїзду вроцлавчан було все ж відкриття Року Польщі в Україні і налагодження тісніших культурних та економічних зв`язків між містами-побратимами.

“Співпраця між Львовом і Вроцлавом розпочалася ще два роки тому. Проте сьогоднішній візит став першим робочим візитом депутатів Вроцлавської міської ради до Львова“, — повідомив журналістів секретар Львівської міськради Зіновій Сірик. Депутати провели спільні засідання комісій обох рад і обговорили уже конкретні питання співпраці між містами. На засіданнях були представлені депутати майже усіх комісій, проте найчисельнішими все ж стали комісії фінансів і бюджету, законності, правопорядку, депутатської діяльності і зв`язків, житлового господарства, архітектури, молоді, спорту, культури і туризму.

Законодавство Польщі і система управління в органах місцевого самоврядування, на думку пана Сірика, значно випереджають ті, які існують на сьогодні в Україні. Тому досвід західних сусідів у цій сфері був би нам дуже корисним. Вступ Польщі до ЄЕС, вважає пан Сірик, на контакти між обома містами не вплине. Цей факт не загрожуватиме нам послабленням культурних, наукових чи бізнесових зв`язків з Вроцлавом чи іншими містами Польщі. „Відстань від Вроцлава до Львова якою була, такою і залишиться“, — резюмував Зіновій Сірик.

Ірина СИРИВКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *