Зміни на кордоні - „Поступ“, 16 березня

|

Незабаром українські громадяни відчують всі „радощі“ сусідства з Євросоюзом. З 1 квітня польські митники запроваджують нові правила для тих, хто бажає перетнути українсько-польський кордон. Як повідомив „Поступу“ начальник Львівського прикордонного загону, підполковник Ігор Андрусік, відтепер для українців перевезення деяких товарів до Польщі буде обмеженим, а крім того, ще й прискіпливо контролюватиметься польською стороною.

Скажімо, впродовж місяця громадянин України зможе перевезти через кордон з Польщею тільки одну пляшку горілки (0,5 л) та один блок цигарок. Сподіватися на те, що до наступної поїздки поляки вже „забудуть“, скільки спиртного та тютюну ви везли минулого разу, марна справа. Позаяк інформацію про товари, які перевозитимуть до Польщі, детально фіксуватимуть митники. З початку квітня польські митники вимагатимуть, щоб українці заповнювали митні декларації, і вноситимуть дані в комп`ютер.

За словами Ігоря Андрусіка, запровадження нової системи призведе до збільшення черг на кордоні. Хоча українські прикордонники зі свого боку не затримуватимуть автомобілів додатковими перевірками, заповнення митної декларації однаково забиратиме доволі часу.

Як повідомили „Поступу“ у прес-службі Західної реґіональної митниці, про нові обмеження польської сторони тут нічого не знають, оскільки таку інформацію спершу вивчають у Києві і лише потім передають у реґіони. Взагалі, на думку українських митників, обмеження польської сторони є не таким вже важливим питанням, адже українські громадяни повинні насамперед послуговуватися українським митним кодексом. До речі, обмеження на вивіз до Польщі цигарок та горілки вже існує. Проте це стосується лише пішохідних переходів — там наразі дозволено з цими товарами перетинати кордон двічі на місяць.

Зрозуміло, що жодні обмеження не заважають громадянам обох країн перевозити заборонені товари контрабандою. Лише впродовж минулих вихідних українські митники знайшли близько 1000 пачок сигарет. Чи призведуть нові обмеження до збільшення випадків контрабанди на українсько-польському кордоні, митники коментувати не беруться. Хоча, на їхню думку, після вступу Польщі до ЄС поляки кинуться до нас за дешевими товарами, адже коробка сірників у них коштуватиме 80 центів, а найдешевші цигарки — 4 євро. Вже зараз польська сторона активно виступає за створення цілодобової пішохідної смуги на пунктах переходу. Нагадаймо, що наразі пішохідний перехід працює лише з 8 до 20 години.

Марія ШОЛОМИЦЬКА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *