Польський бізнес проти України - „Поступ“, 9 лютого

Ратуша-ForUm

|

Польські підприємці Єжи Конік та Ярослав Новацький розпочали новий медіальний наступ у боротьбі з опонентами за торговельний центр „Магнус“. Цього разу акціонери „старого“ ЦУМу взялися за Варшаву. Від початку тижня в польській пресі вперше розпочали з`являтися матеріали із закликами стати на захист інтересів польського бізнесу в Україні. Зацікавилися цією темою й політики. Опозиційна права партія „Право і Справедливість“ навіть виступила зі спеціальною декларацією „В Україні триває криза!“ В ній українській владі партія закидає „ліквідацію незалежних медіа“, наступ на „демократичні реформи“ та „ліквідацію діяльності підприємців з Польщі“. Президента та уряд Польщі „Право і Справедливість“ звинувачує в байдужості та нездатності стати на „захист власних громадян“.

Питання львівського „Магнусу“ було також темою розмови між міністрами закордонних справ Польщі та України під час нещодавнього візиту до Варшави голови українського МЗС Костянтина Грищенка. Його колега Влодзімєж Цімошевіч під час підсумкової прес-конференції заявив, що поінформував українського міністра про два випадки дискримінації польських підприємців, один з яких стосувався справи „Магнусу“, інший, як повідомляють джерела, — львівської філії Кредит-банку.

За словами підприємців, скандальним конфліктом у Львові зацікавився вже президент України Леонід Кучма, який доручив генеральному прокуророві та голові Верховного Суду взяти цю справу під особистий контроль. Цілком ймовірно, що якісь рішення у цьому конфлікті з`являться ще до візиту Кучми до Варшави, запланованого на 12 лютого.

Наприкінці минулого тижня прес-конференцію у штаб-квартирі Польської промислової палати у Варшаві скликали Конік та Новацький. Підприємці заявили, що проти них борються „люди з великими впливами з Києва“. Та хто ці люди, поляки ще не знають. „Це була бандитська операція, але цього не можуть собі дозволити звичайні бандити. Усім керують з Києва“, — заявив Єжи Конік. „Ми всім у Польщі будемо радити не брати в партнери українську сторону“, — оголосив наприкінці Єжи Конік.

Політична кон`юнктура відверто сприяє польським підприємцям. Низку візитів високих урядовців до Польщі, а також відверте бажання Києва справити добре враження на Варшаву, вочевидь, суттєво допоможуть Коніку та Новацькому в їхніх спробах винести рішення у цій справі на найвищий щабель.

Остап ПРОЦИК, Варшава

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *