Важкий шлях нових „двадцяток“ - „Львівська газета“, 15 грудня

Ратуша-ForUm

|

ПРО НОВІ банкноти української національної валюти номіналом 20 гривень зразка 2003 року, які надійшли в обіг на початку грудня та радикально відрізняються від інших українських купюр оригінальним дизайном і нехарактерним ні для „двадцяток“, ні для інших купюр зеленим кольором, і „Газета“, і інші мас-медіа писали чимало. Тим часом нові “двадцятки” і в середині грудня залишаються рідкістю. Більшість українців нові купюри мають змогу бачити хіба що на шпальтах газет і в телерекламі, але не у власних гаманцях. Ба більше: ті, хто вже мав нагоду помилуватися оновленими купюрами, відмовляються їх брати. Щоправда, не у Львові – тут нову купюру знають, але її в обігу наразі недостатньо з інших причин.

Перший випадок відмови від нової купюри зафіксували минулого тижня в Донецьку. Місцеве інформагентство “Новини Донбасу” повідомило, що водій одного з донецьких маршрутних таксі відмовився приймати “двадцятку” зразка 2003 року як оплату за проїзд. “Я не візьму цих грошей. Боюся, ніколи не бачив їх раніше і нічого не знаю про них”, – сказав переляканий водій. На спроби пасажира пояснити, що ця банкнота є легальним платіжним засобом, її повинні приймати на території України без обмежень, водій заявив: “Я вам нічого не винен. Це ви мусите платити за проїзд нормальними грішми. Не подобається – можете їхати в іншій машині”. Ситуацію врятував інший, краще поінформований пасажир “маршрутки”, який обміняв нову купюру на “двадцятку” зразка 2000 року. Агентство не уточнює, які санкції очікують водія й автопідприємство за “недотримання касової дисципліни”, але застерігає, що такі випадки можуть бути непоодинокими.

Натомість львівські банкіри стверджують, що у Львові ексцесів не виникало. “Нам про випадки відмови брати нові 20-гривневі купюри не відомо”, – розповів “Газеті” заступник начальника відділу грошового обігу Львівського обласного управління НБУ Роман Горошко. – Аби уникнути таких випадків, ми розіслали плакати та листівки у львівські банки та в поштові відділення міста. У них міститься детальна розповідь про банкноти, зокрема, про їхній зовнішній вигляд та ступені захисту”.

Натомість, за інформацією Р. Горошка, нині в обігу на Львівщині знаходиться лише десята частина тієї кількості банкнот нового зразка, які отримало Львівське територіальне управління. На його думку, так склалося тому, що “комерційні банки не надто активно закуповують нову готівку”. Як розповідає Роман Горошко, “в нас встановлена плата за готівку. І хоча вона низька, банки неохоче беруть нову готівку. Поки в них у розпорядженні є незношена готівка, не бачать необхідності закуповувати нову. Звичайно ж, хотілося б, щоб нових 20-гривневих банкнот у обігу було більше”, – зазначає представник НБУ.

Самі ж львівські банки заявляють, що львів’янам, на відміну від донеччан, нові “двадцятки” подобаються. “Львів’яни з радістю беруть банкноти зразка 2003 року”, – розповіла “Газеті” касир “ВаБанку” Марія Дідух. За її словами, цей банк уже отримав нові 20-гривневі купюри на суму 20 тисяч гривень. “В нас ніхто не відмовлявся брати такі купюри, але це можна пояснити тим, що населення довіряє банкам і знає, що тут “нормальні” гроші, а не підробки”, – каже Марія Дідух.

При цьому Роман Горошко відзначає й інший нюанс – специфіку нашої області. “Специфікою Львівщини є те, що вона працює на вилучення готівки. Тобто львівське територіальне відділення більше вилучає готівки, ніж вводить в обіг. Відповідно, у нас менше випускають в обіг нову готівку”, – каже Р. Горошко. При цьому, зазначає він, Донецька область більше випускає в обіг готівки, ніж вилучає, відповідно, там нові “двадцятки” зустріти простіше, ніж у Львові. Власне, вилучення готівки є специфікою західних регіонів України. Саме так працюють, крім Львівської, ще й Закарпатська та Чернівецька області. Таке явище пан Горошко пов’язує із близькістю з кордоном, а також розвиненою інфраструктурою цих областей. “Натомість Івано-Франківська область має трохи менші ресурси, тож їхнє територіальне відділення більше випускає готівки, ніж вилучає”, – каже Роман Горошко.

Нагадаємо, що рішення про запровадження в обіг банкнот номіналом 20 гривень зразка 2003 року Національний банк України прийняв 1 грудня цього року. Нові банкноти кардинально відрізняються від “попередників”, зокрема тим, що є зеленого кольору. Також змінено дизайн купюри, збільшено кількість захисних елементів. Сама купюра зовні трохи нагадує нову європейську валюту – євро. Нацбанк зобов’язав банки приймати без обмежень 20-гривневі банкноти зразка 1992, 1995, 2000 та 2003 років, а видавати – всі, крім “двадцяток” випущених у 1992 році.

Уляна Куйдич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *