ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський пояснив, як бачить євроатлантичну інтеграцію України під час війни

Наталя Дуляба

|

Президент Володимир Зеленський наполягає на невідкладному запрошенні України до НАТО, втім визнає, що повноцінне членство – це питання на майбутню перспективу. Про це він сказав 16 жовтня, виступаючи у Верховній Раді.

Презентуючи українцям свій план перемоги, Володимир Зеленський розповів, що перший його пункт – це запрошення України в НАТО. Він вважає, що таке запрошення країни-члени Північноатлантичного альянсу мають зробити «зараз».

«Ми розуміємо, що членство в НАТО – це питання подальшого, а не теперішнього… Invitation – запрошення – це сильне рішення, яке не потребує нічого, окрім рішучості. Рішучість у питанні НАТО для України означає також неминучість євроінтеграції для України та безальтернативність демократії в Україні.

І саме тому це початковий пункт плану перемоги. Перший і дуже важливий. Це свідчення рішучості. Ось що таке запрошення. Безумовне запрошення зараз. Це визначеність, як партнери бачать насправді місце всіх нас, місце України в архітектурі безпеки», – сказав глава держави.

Водночас він вважає, що отримати запрошення до НАТО Україна має зараз, а на повноцінне членство потрібен буде час. Втім така модель, каже Зеленський, посилює не лише Україну, а весь Півночноатлантичний альянс. При цьому у Києва є партнери, які підтримують таку ідею.

«Протягом десятиліть Росія використовувала геополітичну невизначеність у Європі, зокрема той факт, що Україна не є членом НАТО. І саме це спокушало Росію посягати на нашу безпеку. І тепер факт запрошення для України в НАТО може стати справді фундаментальним для миру. Путін має побачити, що його геополітичні розрахунки програшні. Росіяни повинні відчувати, що їхній цар програв геополітично світу», – зауважив президент України.

Як відомо, для повноцінного вступу до НАТО країна-член має пройти низку процедур, які зазвичай є тривалими у часі. Наприклад, для Фінляндії це зайняло рік, для Швеції – два. Втім просто отримання запрошення на вступ до НАТО не означає отримання гарантій безпеки, які дає альянс.

Тому Володимир Зеленський пропонує у своєму плані перемоги пункт під назвою «Стримування». Його частина є таємною і з того, що він озвучив публічно, прозвучала пропозиція розмістити в Україні «комплексний неядерний стратегічний пакет стримування». Тобто йдеться фактично про масштабне озброєння України.

«Комплексний неядерний стратегічний пакет стримування буде достатнім для захисту України від будь-якої воєнної загрози з боку Росії та який максимально звузить варіативність дій Росії до таких перспектив: або приєднатись до чесного дипломатичного процесу для справедливого завершення війни, або гарантовано втратити можливість продовжити агресивну війну внаслідок застосування Україною наданого пакету стримування згідно з визначеними військовими цілями Росії. Тобто пакет стримування – це факт, що Росія або йде в дипломатію, або йде… до втрати її машини війни», – пояснив президент України.

Нагадаємо, 16 жовтня президент України розповів українцям у стінах Верховної Ради, що саме передбачає його план перемоги. Він складається із п’яти пунктів:

  1. Запрошення України до НАТО
  2. Здатність України вести успішну оборону
  3. Стримування російської агресії
  4. Захист стратегічного економічного потенціалу України
  5. Післявоєнний час.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Фокус

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *