ОСТАННІ НОВИНИ

Афера на 378 мільйонів? Благодійний фонд не віддає гроші, які пожертвували на відбудову «Охматдиту»

Андрій Котенський

|

Благодійний фонд, який якому українці перерахували понад 350 млн на «Охматдит», відмовився переказувати кошти на відбудову лікарні. Про це заявив директор «Охматдиту» Володимир Жовнір.

Як відомо, після терористичної російської атаки українське суспільство об’єдналося в прагненні якнайшвидше відновити «Охматдит». Підтримали цю ініціативу й міжнародні партнери. Для швидкого інформування громадян та бізнесменів, які долучилися до збору коштів, реквізити фонду були оприлюднені на сторінках лікарні та її співробітників у соціальних мережах, у ЗМІ, а також на сайтах та сторінках ряду органів державної влади, громадських організацій та всіх небайдужих громадян.

«До всіх наших публікацій і листів до спонсорів, починаючи з 8 липня, додавались реквізити й фонду, бо раніше ми завжди мали нормальну взаємодію. Ми мали індекс довіри до фонду та хороші спільні кейси. Той факт, що фонд містить у своїй назві ім’я НДСЛ «Охматдит», стало для благодійників додатковим підтвердженням того, що зібрані кошти будуть використані за призначенням і в жодному разі не підуть на цілі, не пов’язані з процесом відбудови. В результаті за кілька діб фондом було отримано рекордну суму. Й у нас не було жодних сумнівів щодо того, що ці кошти будуть використані на відновлення «Охматдиту». Подібне навіть не можливо було уявити… До сьогоднішнього дня», – заявив Володимир Жовнір.

Він також розповів, що починаючи з перших публічних скандалів та прохання перерахувати гроші на відбудову лікарні з рахунку фонду на рахунок лікарні чомусь комунікація з фондом почала погіршуватись.

«Зранку ми дізнались, що БО «Благодійний фонд «Охматдит – здорове дитинство», не планує переказувати кошти на рахунок НДСЛ «Охматдит». Тобто станом на 16 серпня 2024 року 378 млн грн залишаються на рахунку в БО «Благодійний фонд «Охматдит – здорове дитинство». Ми глибоко шоковані рішенням фонду. Ім’я лікарні – синонім відповідальності, професіоналізму та надії. На мою думку, ані НДСЛ, ані фонд, що носить назву «Охматдит», не мають права підвести українське суспільство. Втім, учасники фонду (серед яких немає жодного працівника НДСЛ!) вирішили інакше», – повідомив Володимир Жовнір.

Керівник лікарні публічно вимагає від фонду переказати кошти, отриманні на всі банківські та фінансові рахунки Благодійної організації «Благодійний фонд «Охматдит – здорове дитинство» у вигляді благодійної допомоги для відновлення зруйнованих будівель та матеріально-технічної бази НДСЛ «Охматдит» МОЗ України після ракетної атаки 08.07.2024 на Казначейський рахунок НДСЛ «Охматдит».

Сьогодні лікарня розглядає імовірність розірвати правовідносини з фондом через те, що їхні дії є недобросовісними а також імовірно шахрайськими, а також готова звернутись до правоохоронних органів

«Ми будемо рухатись у правовій площині щодо коштів які були зібрані саме для лікарні», – пообіцяв Володимир Жовнір.

У той же час керівник благодійного фонду Євген Вембер заявив, що у фонді вивчають всі можливі варіанти для перерахування коштів лікарні, в межах законодавства України, аби все було прозоро і виважено. І якщо цього механізму не буде то фонд розглядає альтернативні варіанти.

«Ми одразу звернулися до Міністерства охорони здоров’я за роз’ясненням – який правовий механізм перерахування цих коштів, яке цільове призначення та як відбуватиметься нагляд за використанням цих грошей. Адже в іншому випадку, юридично ми не можемо це зробити. Чіткої відповіді поки не отримали… Виходить, що за усним розпорядженням міністра фонд має перерахувати 378 млн гривень – без належного правового механізму для цього та без чіткого цільового призначення… і свого боку разом з фахівцями пропрацьовуємо альтернативні варіанти, яким чином налаштувати процес максимально прозоро, щоб кожен українець розумів, куди буде витрачена кожна конкретна гривня», – повідомив Євген Вембер.

Він також додав, що на сьогодні благодійний фонд підтримує рішення МОЗ провести новий тендер та переконує, що якщо виконає вимогу МОЗ про передачу коштів, то грубо порушить законодавство.

«Ми звертаємося до спеціалізованих установ з клопотанням про надання правового висновку щодо застосування 5-ої статті Закону «Благодійництво та благодійні організації». Ми просимо надати правові підстави для перерахування коштів на казначейські рахунки без призначення. Оскільки зараз це може тягнути за собою кримінальну відповідальність. Тому, до отримання роз’яснення ми відкладаємо розгляд переказу коштів на казначейські рахунки.

Фонд оплатить проведення ремонту та закупівлю медичного обладнання для лікарні. Для цього лише треба офіційні запити від лікарні «Охматдит» та цільове призначення. Як це було завжди.

Також, щоб підтвердити нашу прозорість та відкритість, ми запрошуємо Першу леді України Олену Зеленську увійти до складу Наглядової ради Фонду. Для нагляду та контролю за реалізацією відновлення лікарні Охматдит після російського терористичного ракетного удару», – заявив Євген Вембер.

Нагадаємо, зранку 8 липня російські війська здійснили масовану ракетну атаку, випустивши по Україні 38 ракет, в тому числі й «Кинджалів». Під ударом опинились Київ, Кривий Ріг, Дніпро та Донеччина.

У Києві рашисти влучили у дитячу лікарню, офісну будівлю, житлові будинки та в медичний центр.

Слідчі встановили, що по дитячій лікарні рашисти цілеспрямовано вдарили крилатою ракетою Х-101. На місці вже знайшли відповідні уламки.

Аварійно-рятувальна операція в «Охматдиті» тривала цілу добу. Тут внаслідок удару рашистів загинули двоє людей, ще 32 дістали поранення.

Менше ніж за три години українці перерахували на відновлення лікарні «Охматдит», яку розбомбила терористична росія, 100 мільйонів гривень.

1 серпня БО «Благодійний фонд «Охматдит» обрав ТОВ «Буд-технолоджі» переможцем тендеру на ремонт корпусу лікарні.

З 14 учасників конкурсу маловідома фірма, що виграла тендр, запропонувала третю за дороговизною пропозиція, де компанія висловила готовність виконати роботи за 307 мільйонів гривень (без ПДВ). Водночас десяток інших учасників запропонували виконати роботи значно дешевше – від 42 до 286 млн гривень.

Того ж дня Міністерство охорони здоров’я звернулося до правоохоронних органів для проведення додаткових перевірок цього тендеру. Після розголосу у ЗМІ тендер на відбудову «Охматдиту» вирішили провести заново.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *