ОСТАННІ НОВИНИ

Львів візьме кредит на будівництво крематорію

Наталя Дуляба

|

Сесія Львівської міської ради дозволила ЛКП «Муніципальна обрядова служба» взяти 60 млн грн кредиту на будівництво крематорію. Відповідну ухвалу прийняли на засіданні 23 липня. «За» проголосували 37 депутатів.

Згідно з ухвалою комунальне підприємство зможе взяти до 60 млн грн кредиту у державному банку не більше ніж на 5 років. Відсоток має становити не більше ніж 7% річних із можливістю зменшення до 5% річних (за умови створення нових додаткових робочих місць).

Ці гроші ЛКП «Муніципальна обрядова служба» збирається витратити на будівництво крематорію. Потребу взяття кредиту у департаменті ЖКГ Львівської міськради пояснюють «важким матеріальним становищем».

Як уточнює директор департаменту ЖКГ Орест Тимчишин, позику візьмуть у тому державному банку, який буде готовий надати пільговий кредит за програмою «Доступні кредити 5-7-9%».

Зазначимо, перший міський крематорій хочуть звести на Голосківському цвинтарі. Це має бути одноповерхова будівля, яку будуватимуть за проєктом маріупольських архітекторів. Саме їхня концепція перемогла у 2021 році на Всеукраїнському архітектурному конкурсі, який проводила мерія Львова.

Проєкт будівництва

Передісторія

Нагадаємо, питання про будівництво крематорію постало особливо гостро у 2019 році, коли з’ясувалось, що міські кладовища переповнені, а місця для поховань вистачить лише на кілька років.

За спорудження крематорію виступили більше 50% львів’ян, вони навіть зареєстрували відповідну петицію. Втім її спочатку не підтримали депутати Львівської міськради, один із їхніх аргументів – релігійний аспект кремації.

Водночас в УГКЦ відразу заявили: доктринальних перешкод стосовно кремації людського тіла немає, хоча церква справді надає перевагу традиційному похованню. Згодом за будівництво крематорію у Львові виступили глави усіх конфесій. Також священнослужителі наголосили на тому, що після кремації прах все одно потрібно віддавати землі.

Для роботи крематорію Львів ще у 2020 році хотів придбати дві багаторівневі печі у лізинг. Але зробити це депутати не дозволили, оскільки за них довелося б суттєво переплатити: самі печі мали обійтися у 54 млн грн, а за три роки лізингу із міського бюджету треба було б дати ще майже 31 млн грн.

Завершити будівництво крематорію планували у 2022 році.

Додамо, що станом на 2021 рік традиційний похорон у Львові обходився мінімум у 18 тисяч гривень, натомість кремація тіла у по Україні у середньому коштувала до 5 тисяч гривень.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *