ОСТАННІ НОВИНИ

Остання перепона на шляху до отримання F-16 знята, – речник Зеленського

Наталя Дуляба

|

Завдяки переговорам із Польщею вдалося прибрати «останню перепону» на шляху до отримання винищувачів F-16. Про це 20 липня заявив речник українського президента Сергій Никифоров в етері національного телемарафону.

«На полях саміту Європейської політичної спільноти були переговори з польським прем’єром Дональдом Туском Саме ці переговори дозволили прибрати останню перепону на шляху літаків F-16 до України. Позавчора [18 липня] у президента було інтерв’ю, в якому він сказав, що літаки ще не в Україні. Але сподіваюсь, що після переговорів із Дональдом Туском ця ситуація швидко зміниться», – сказав він.

На уточнювальне запитання про те, що саме це була за перепона, Сергій Никифоров відповів, що не може розповісти.

Зазначимо, 10 липня держсекретар США Ентоні Блінкен на полях саміту НАТО у Вашингтоні напередодні першим публічно заявив, що Данія і Нідерланди розпочали передачу Україні винищувачів F-16.

Згодом у спільній заяві лідери Нідерландів, Данії та США оголосили, що є в «процесі передачі» Україні американських винищувачів F-16. Українські пілоти почнуть літати на них вже цього літа.

Того ж дня міністр оборони Рустем Умєров сказав, що Україна готується зустрічати винищувачі F-16, надані Нідерландами і Данією.

Передісторія

Нідерланди планують почати відправку винищувачів F-16 Україні вже цієї осені слідом за Данією, яка має намір зробити це влітку.

Досі було відомо, що Україна отримає принаймні 61 винищувач F-16: 42 від Нідерландів та 19 – від Данії.

Про намір дати Україні «певну кількість» F-16 говорила й Норвегія, в тому числі два літаки – для навчань льотчиків. Згодом рішення щодо літаків прийняла і Бельгія, деякі свої F-16 вона планує передати у 2025 році. Тож скільки саме цих винищувачів загалом буде на озброєнні у Повітряних Сил, достеменно не відомо.

Раніше в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

Тим часом українські пілоти освоюють F-16 у низці країн за кордоном. В Україні готують необхідну інфраструктуру, також уже працює перший тренажер F-16, який передала Чехія для навчання льотчиків.

Наприкінці травня видання Politico повідомило, що перша група українських пілотів вже завершила навчання на F-16 у США.  А перед цим у Повітряних Силах заявили, що з навчань з-за кордону також повертаються перші інженери, які будуть обслуговувати винищувачі F-16.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *