ОСТАННІ НОВИНИ

Академія наук вищої школи України закликала Зеленського ветувати закон про скасування переведення часу

Олег Дерев'янко

|

Академія наук вищої школи України звернулася до президента Володимира Зеленського з проханням ветувати закон про скасування сезонного переведення часу, ухвалений Верховною Радою 16 липня. Про це йдеться у зверненні Академії, яке оприлюднило видання «Новинарня».

Академія, яка об’єднує понад 450 провідних учених, наголошує, що немає авторитетних досліджень, які підтверджують серйозний негативний вплив сезонного переведення часу на стан людини.

Вони також зазначили, що багато країн, включаючи США, Канаду, Великобританію та держави ЄС, продовжують практику переведення годинників, тоді як від цієї практики відмовились такі держави як Росія, Білорусь і Китай.

Академія наук звернула увагу на те, що ухвалення законопроєкту №4201 призведе до збільшення витрат на електроенергію у вечірні години весни, літа та осені.

«Це відчутно збільшить витрати установ, підприємств і домогосподарств на електричне освітлення у вечірні години навесні, влітку та восени, що матиме особливо відчутний ефект в умовах постійних відключень електроенергії, спричинених руйнуваннями енергетичної інфраструктури», – заявив очільник організації Олександр Наконечний.

Очільник вважає, що користь від законопроєкту неможливо пояснити з погляду астрономії. Ухвалення закону означатиме, що наприкінці червня в Києві відтепер світатиме вже о 3-й годині ранку, а сутенітиме о 8 вечора (зараз – о 04:00 та о 21:00 відповідно).

Вчений наголосив на необхідності глибокого експертного обговорення законопроєкту з залученням профільних установ НАН України, НАМН України та провідних університетів.

У своєму зверненні Наконечний назвав законопроєкт «суто популістським, шкідливим для економіки і антиєвропейським по суті».

Нагадаємо, що 16 липня, Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт, який скасовує переведення годинників з зимового на літній час та навпаки.

На початку березня 2021 року Верховна Рада України ухвалила у першому читанні за основу цей законопроєкт. Однак пізніше його відправили на доопрацювання.

Цьогоріч комітет з питань економічного розвитку рекомендував парламенту прийняти законопроєкт про скасування переходу на зимовий та літній час в Україні.

За їхніми словами, щорічне зміщення годинників на годину вперед і назад несе низку негативних наслідків, викликає значне погіршення стану здоров’я громадян у період адаптації та не допомагає енергозбереженню.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *