ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні хочуть скасувати сезонне переведення годинників

Олег Дерев'янко

|

Комітет з питань економічного розвитку рекомендує парламенту прийняти законопроєкт про скасування переходу на зимовий та літній час в Україні. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Верховної Ради.

Законопроєкт №4201 спрямований на захист здоров’я населення, недопущення негативних наслідків від щорічного зміщення годинників на годину вперед і назад.

«Оскільки на думку більшості науковців та лікарів, зазначений порядок обчислення часу в частині щорічного переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад, несе ряд негативних наслідків, викликає значне погіршення стану здоров’я громадян в період адаптації до “літнього” та “зимового” часу», – йдеться у повідомленні.

Такий «сезонний часовий стрибок» призводить до зміни біологічних ритмів людини, що негативним чином відображається на загальному стані людини, як фізіологічному, так і психологічному.

Після переведення годинникових стрілок у громадян погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб.

«Наукові дослідження пов’язують зміни часу із захворюваннями серцево-судинної або імунної систем, оскільки вони переривають біологічні цикли. Також доведено, що переведення годинника не допомагає енергозбереженню», – додали в комітеті Верховної Ради.

Члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в повторному другому читанні прийняти його в цілому як закон.

Нагадаємо, на початку березня 2021 року Верховна Рада України ухвалила у першому читанні за основу цей законопроєкт. Однак пізніше його відправили на доопрацювання.

Як відомо, щорічне переведення годинників зараз діє у 60 країнах. При цьому близько 140 країн або ніколи не користувалися сезонним часом, або відмовилися від такої практики. Європейський парламент 26 березня 2019 року також підтримав ідею скасувати сезонне переведення годинника з 2021 року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *