ОСТАННІ НОВИНИ

23 держави та ЄС на саміті НАТО підписали безпековий  «Український компакт»

Ольга Денисяка

|

У Вашингтоні на саміті НАТО відбулася зустріч лідерів держав, що підписали з Україною безпекові угоди. Про це повідомляє Європейська правда.

Лідери України, США, ще 21 держави НАТО, а також ЄС та Японії за підсумками зустрічі підписали «Український компакт» (Ukraine Compact) – багатосторонній документ, що містить зобов’язання щодо підтримки України.

Документ ставить за мету «прискорення колективних зусиль із задоволення всеосяжних потреб України у сфері безпеки». Уньому держави-підписанти зобов’язуються виконувати свої зобов’язання за двосторонніми безпековими договорами, а саме

(1) Підтримувати нагальні потреби України у сфері оборони та безпеки, у тому числі шляхом продовження надання допомоги у сфері безпеки та навчання, сучасної військової техніки, а також оборонної промисловості

(2) Прискорити зусилля з розбудови майбутніх Збройних Сил України

(3) У разі майбутнього збройного нападу Росії на Україну після завершення нинішніх бойових дій, швидко і колективно зібратися на найвищому рівні для визначення відповідних наступних кроків на підтримку України, включаючи надання швидкої і сталої допомоги у сфері безпеки та накладення на Росію економічних та інших штрафів.

Договір є відкритим для приєднання інших держав. І буде діяти паралельно з просуванням України до вступу в ЄС і НАТО.

Передісторія

На саміті НАТО у липні 2023 року країни G7 погодили декларацію про гарантії безпеки для України. Документ визначає формат підтримки України з боку союзників задля завершення війни, а також стримання чи відбиття будь-якої наступної агресії. Повний його текст можна прочитати за цим посиланням.

Дотепер до декларації G7 про гарантії безпеки для України долучились понад три десятки країн. Наприкінці 2023 року Україна почала перемовини й з Євросоюзом щодо «колективних безпекових гарантій».

Втім паралельно Україна веде переговори з дев’ятьма країнами, бажаючи укласти з ними двосторонні угоди щодо гарантій безпеки.

Перший такий документ Україна підписала з Великобританією у січні. Що він передбачає, читайте тут.

Згодом двосторонню безпекову угоду Україна уклала з ФранцієюНімеччиноюДанієюКанадою та ІталієюБельгієюПортугалієюШвецієюІсландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією, Литвою та Люксембургом.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *