ОСТАННІ НОВИНИ

Україна підписала безпекову угоду з Люксембургом

Наталя Дуляба

|

10 липня Україна підписала двосторонню безпекову угоду із Люксембургом. Урочиста церемонія відбулася у Вашингтоні, де проходить ювілейний саміт НАТО. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

Документ підписали Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Люксембургу Люк Фріден.

«Люксембург продовжуватиме надавати військову допомогу Україні й буде надалі підтримувати захист життя наших людей. Угода зосереджена на політичній та ціннісній взаємодії між нашими країнами. Люксембург підтримує санкції проти Росії, наше подальше зміцнення на європейському та євроатлантичному напрямках – вступ України в ЄС і НАТО, – а також допомагатиме захисту та відновленню нашої культурної спадщини», – так прокоментував угоду український лідер.

Тим часом в Офісі президента уточнили, що безпекова угода з Люксембургом діятиме 10 років. Протягом цього часу країна допомагатиме Україні фінансово. Зокрема, цьогоріч Люксембург уже виділив 80 млн євро на оборонну допомогу Україні й в подальшому надаватиме підтримку з такою ж динамікою.

Люксембург як співлідер ІТ-коаліції спроможностей підтримуватиме Україну щодо навчання у кіберсфері, зокрема надасть у розпорядження України можливості своїх провідних навчальних закладів.

У документі також ідеться про розширену співпрацю у сфері оборонної промисловості. Люксембург допомагатиме в залученні джерел фінансування та підтримуватиме зусилля України щодо інтеграції оборонної промисловості до стандартів оборони й безпеки НАТО та ЄС.

Окремі блоки документа стосуються гуманітарної допомоги та підтримки українських внутрішньо переміщених осіб. Люксембург сприятиме звільненню й поверненню всіх українців, передусім дітей.

Угода також містить блоки щодо підтримки української культури та мистецтва, довгострокової допомоги у впровадженні реформ, відновленні України, поглибленні економічного співробітництва, підтримки Української формули миру, притягнення РФ до відповідальності, реалізації компенсаційного механізму та посилення санкцій проти держави-агресорки.

В документі Люксембург чітко підтверджує свою підтримку майбутнього членства України в ЄС і НАТО.

Повний текст безпекової угоди з Люксембургом доступний за цим посиланням.

Нагадаємо, на саміті НАТО у липні 2023 року країни G7 погодили декларацію про гарантії безпеки для України. Документ визначає формат підтримки України з боку союзників задля завершення війни, а також стримання чи відбиття будь-якої наступної агресії.

До декларації G7 долучились понад три десятки країн, проте Україна паралельно працює з низкою держав, бажаючи укласти з ними двосторонні угоди щодо гарантій безпеки.

Дотепер Україна підписала двосторонні безпекові угоди вже з 22 країнами.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ОПУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *