ОСТАННІ НОВИНИ

Справа бізнесмена Гринкевича щодо хабаря на 500 тис. доларів направлена до суду, – ДБР

Маркіян Рой

|

До суду направили обвинувальний акт щодо львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, який пропонував 500 тисяч доларів одному з керівників Головного слідчого управління ДБР. Про це повідомили у ДБР.

Повідомляється, що до суду був направлений вже обвинувальний акт відносно львівського бізнесмена, який пропонував 500 тисяч доларів одному із керівників Головного слідчого управління ДБР.

Ці гроші призначалися за сприяння у поверненні вилученого майна та закритті кримінального провадження стосовно підконтрольних йому компаній – одних з найбільших постачальників Міністерства оборони. Працівники ДБР завершили досудове розслідування у травні 2024 року. З того часу тривало ознайомлення стороною захисту із матеріалами досудового розслідування.

Слідство встановило, що львівський бізнесмен, дізнавшись про порушення у 2023 році слідчими Бюро кримінального провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ, вирішив піти на крайні міри та завчасно «відкупитися» аби уникнути кримінальної відповідальності.

Після пропозиції хабаря посадовець ДБР одразу повідомив про це своєму керівництву.

Бізнесмен призначив йому зустріч у ресторані, де передав сумку з готівкою та одразу був затриманий працівниками Бюро.

Фігурант справи обвинувачується за ч. 3 ст. 369 КК України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі)

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років з можливою конфіскацією майна.

Львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича наприкінці 2023 року затримали на спробі підкупу одного з керівників слідчого управління ДБР. Бізнесмен пропонував 500 тис. доларів за зняття арешту з майна підконтрольних йому компаній, накладеного в рамках кримінального провадження.

Компанії Гринкевича є одним із найбільших постачальників Міноборони, розслідування щодо зловживань на закупівлях триває. За попередніми даними, сума збитків складає більше 1 млрд грн.

30 грудня 2023 року Гринкевичу обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення 429,4 млн грн застави.

Після скандалу Міністерство оборони вирішило розірвати укладені з Гринкевичем угоди, згодом –  ще й угоди на продукти харчування.

Голова Львівської ОВА відхрестився від скандалу з Гринкевичем, а Львівська облрада розірвала меморандум з благодійним фондом бізнесмена HOPE.UA.

Син львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича Роман стверджує, що діяльність його родини відбувалась в межах чинного законодавства, а сам скандал є замовним. Він також додав, що його родина не буде виправдовуватися, бо начебто «нема у чому», і зауважив, що тікати за кордон ніхто не планує.

11 січня стало відомо, що суд наклав арешт на майно Ігоря Гринкевича, підконтрольних йому компаній, а також на елітні авто членів родини бізнесмена.

17 січня Ігорю Гринкевичу оголосили нову підозру. Його, директорів підприємств та представника компанії (всього – 5 фігурантів) підозрюють у завданні державному бюджету України збитків майже на мільярд гривень.

Згодом Романа Гринкевича затримали 22 січня в Одесі. Він збирався перетнути державний кордон. Перед цим чоловіка оголосили в розшук, він був останнім із п’яти фігурантів справи про розкрадання 1 млрд грн на військових закупівлях Міноборони, який переховувався від слідства.

Романа Гринкевича обвинувачують в шахрайстві та участі в злочинному угрупованні.

Ввечері 22 січня Романа Гринкевича взяли під варту із можливістю внесення 500 млн грн застави. Арешт наразі призначений до 17 березня.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *