ОСТАННІ НОВИНИ

Голова Львівської ОВА відхрестився від скандалу з Гринкевичем, з яким підписував угоди

Ольга Денисяка

|

Голова Львівської ОВА Максим Козицький, який підписував меморандум про співпрацю з бізнесменом Ігорем Гринкевичем, підозрюваним у корупції, заявив, що не причетний до можливої протиправної діяльності Гринкевича на тендерах у Міноборони. При цьому Козицький визнав, що підписував договори з компаніями підприємця. Про це йдеться у повідомленні Максима Козицького.

Голова ОВА запевняє, що не має жодного стоснуку до протиправної діяльності Ігоря Гринкевича і  меморандум про співпрацю він підписував ним як з президствником БО «Благодійний фонд «HOPE.UA», який, за його словами, має хорошу репутацію.

«Насамперед наголошую: ні я, ні Львівська обласна військова адміністрація не маємо жодного стосунку до можливої протиправної діяльності Ігоря Гринкевича на закупівлях Міноборони. Якщо така діяльність мала місце, то правоохоронні органи та суд мають дати правову оцінку йому і всім тим особам, які з ним співпрацювали. Винні повинні понести максимально суворе покарання. Офіційно заявляю: як начальник Львівської ОВА я не знайомив Ігоря Гринкевича з посадовими особами МОУ і жодним чином не сприяв його співпраці з МОУ. З Ігорем Гринкевичем я зустрічався лише три рази. А фотографію, яку активно зараз використовують у соцмережах, зробили під час підписання тристороннього меморандуму між Львівською ОВА, БО «Благодійний фонд «HOPE.UA», представником якого є Ігор Гринкевич, та Львівською облрадою», – заявляє Козицький.

Далі голова ОВА розповідає, що кілька компаній Гринкевича ще з 2012 року працювали у Львівській області, зокрема, підприємець отримав понад 15 підрядів. Щодо двох компаній підприємця були відкриті кримінальні провадження.

«Кілька його компаній з 2012 року працювали у Львівській області. Більшість з-понад 15 підрядів він отримав до мого приходу в стіни ЛОВА (ЛОДА), тобто до 2020 року. Співпрацю з компаніями Гринкевича розпочали ще у 2012 році. До цього часу щодо двох компаній Ігоря Гринкевича порушили два кримінальних провадження. В одному випадку були заактовані роботи, яких не зробили, в іншому – не в повному обсязі поставлене обладнання. За позовом ЛОДА влітку минулого року Касаційний кримінальний суд постановив стягнути з відповідача на користь УКБ ЛОДА матеріальну шкоду у сумі понад 118 тисяч гривень. Щодо іншого кримінального провадження – суд першої інстанції за позовом ЛОДА вирішив відшкодувати понад 721 тисячу гривень на користь тієї ж ЛОДА», – пише Максим Козицький.

Незважаючи на те, що в минулому Львівська ОВА двічі судилась з компаніями Гринкевича через невиконані роботи, за часів Козицького не відмовились від співпраці з компаніями Гринкевича і підписали ще три угоди. Мова йде про дві сільські школи і центр громадської безпеки. В цих проєктах підрядники довго затягували роботи, тож за них взявся Гринкевич.

«Тепер щодо підписаних угод з компаніями Гринкевича вже за моєї каденції. Їх було три. Перша угода – школа-довгобуд у смт. Гірник, розпорядження про реконструкцію якої прийняли ще у далекому 2016 році. Договір з компанією Гринкевича підписали у 2022 році. Попередній підрядник, якого обрали ще до мого приходу в ЛОВА, актував роботи, які по факту не були виконані. Компанія Гринкевича не лише у коротші терміни завершила роботи, зараз ми чекаємо сертифікату від ДІАМ, щоб діти вже почали вчитись у ній. Друга угода – школа-довгобуд у селі Черниця, реконструкцію якої почали ще у 2008 році. Угоду з компанією Гринкевича підписали минулого року. За 3,8 млн гривень замінили вікна, частково утеплили перекриття горища, щоб коробка будівлі банально не руйнувалась. Третя угода – будівництво центру безпеки громадян у селі Східниця. Попередня компанія не встигала з термінами будівництва і тому ми минулого року змінили її на компанію Гринкевича. Плануємо центр відкрити вже цього року. Все залежить від фінансування», – пояснює Козицький.

Він також запевняє, що не подавав сина Ігоря Гринкевича – Романа Гринкевича – на нагородження відзнакою «Золоте серце».

Нагадаємо, 29 грудня правоохоронці затримали львівського бізнесмена, одного з найбільших постачальників Міністерства оборони Ігоря Гринкевича, який пропонував 500 тисяч доларів одному із керівників Головного слідчого управління ДБР за сприяння у поверненні  майна, вилученого у підконтрольних йому компаній в ході розслідування.

Кілька місяців тому Бюро порушило кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ. Компанії львівського бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міноборони одягу на понад 1,5 млрд грн.

Під час слідства було встановлено, що до виконання оборонних замовлень були залучені підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займались будівництвом та не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб МОУ. Це призвело до збитків бюджету за попередніми оцінками на 1,2 млрд грн та відповідно зриву постачання.

30 грудня 2023 року Гринкевичу обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю застави в розмірі 429 млн. 440 тис гривень.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *