ОСТАННІ НОВИНИ

Гринкевичу в СІЗО оголосили нову підозру

Ольга Денисяка

|

Державне бюро розслідування за процесуального керівництва Офісу генпрокурора повідомило нову підозру львівському бізнесмену Ігорю Гринкевичу, якого раніше запідозрили у дачі хабара слідчому ДБР. Про йдеться в повідомленні Офісу генпрокурора.

Як повідомляє Українська правда з посиланням на власні джерела, Гринкевича, директорів підприємств та представника компанії (всього – 5-х фігурантів) підозрюють у завданні державному бюджету України збитків на майже мільярд гривень. Їм оголосили підозру у створенні та участі у злочинній організації та у заволодінні чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайство), вчиненому в умовах воєнного стану, в особливо великих розмірах, злочинною організацією.Всі фігуранти наразі затримані, вирішується питання щодо обрання їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (Гринкевич був арештований раніше -ред.).

В офісі генпрокурора повідомили, що за процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Офісу генерального прокурора повідомлено про підозру п’ятьом учасникам злочинної організації – бенефіціару трьох підприємств, директорам та представнику цих підприємств. Їм інкриміновано створення злочинної організації та участь у ній, а також шахрайство, вчинене в умовах воєнного стану в особливо великих розмірах.

За даними слідства, бенефіціар трьох підприємств створив злочинну організацію з метою заволодіння бюджетними коштами. Її учасники уклали договори із Міністерством оборони України на постачання неякісного військового одягу для потреб Збройних сил України. Згідно проведених експертиз державі в особі Міноборони завдано шкоду на суму понад 934 млн грн.

Водночас за даними ДБР, компанії львівського бізнесмена уклали 23 договори на постачання Міністерству оборони одягу на понад 1,5 млрд грн.

Під час слідства було встановлено, що до виконання оборонних замовлень були залучені підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займались будівництвом та не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб Міністерства оборони України…

Слідчі ДБР встановлюють повне коло осіб причетних до кримінального правопорушення, у тому числі перевіряється інформація відносно посадовців Міністерства оборони України.

Передісторія

Як повідомляв Львівський портал" href="https://portal.lviv.ua/">Львівський портал, львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича затримали на спробі підкупу одного з керівників слідчого управління ДБР. Бізнесмен пропонував 500 тис. доларів за зняття арешту з майна підконтрольних йому компаній, накладеного в рамках кримінального провадження.

Компанії Гринкевича є одним із найбільших постачальників Міноборони, розслідування щодо зловживань на закупівлях триває. За попередніми даними, сума збитків складає понад 1,5 млрд грн.

30 грудня 2023 року Гринкевичу обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю застави в розмірі 429,4 млн грн.

Після скандалу Міністерство оборони вирішило розірвати укладені з Гринкевичем угоди.

Згодом голова Львівської ОВА відхрестився від скандалу з Гринкевичем, а Львівська облрада розірвала меморандум з благодійним фондом бізнесмена HOPE.UA.

Син львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича Роман стверджує, що діяльність його родини відбувалась в умовах чинного законодавства і скандал замовний. А також додав, що його родина не буде виправдовуватися, бо начебто «нема у чому», і зауважив, що тікати за кордон вони не планують.

11 січня стало відомо, що суд наклав арешт на майно Ігоря Гринкевича, підконтрольних йому компаній, а також на елітні авто членів родини бізнесмена.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *