ОСТАННІ НОВИНИ

Нідерланди видали дозвіл на експорт F-16 в Україну

Маркіян Рой

|

Нідерланди завершили оформлення необхідного дозволу на експорт винищувачів F-16, які передадуть Україні. Про це йдеться в листі нідерландської міністерки оборони Кайси Оллонґрен до Палати представників парламенту країни, передає hromadske.

«Від імені міністра закордонних справ та міністра зовнішньої торгівлі та розвитку співробітництва повідомляю, що незабаром відбудеться поставка першого літака», − заявила глава Міноборони.

Водночас у листі зазначається, що з огляду на оперативну безпеку та домовленості в межах міжнародної коаліції наразі жодних подробиць щодо постачання літаків парламенту не надають. Оллонґрен пообіцяла, що Палату представників  «конфіденційно проінформують» про перебіг експорту.

Лист до парламенту про ліцензію на експорт F-16 є однією з останніх дій уряду, що йде у відставку. А втім, подальших змін щодо підтримки України з боку Нідерландів не очікується, передає NOS. У коаліційній угоді партій, чиї представники з’являться у новому складі уряду, зазначено, що Україну «підтримують політично, військово, фінансово та морально» на тлі війни з росією.

Передісторія

Нідерланди планують почати відправку винищувачів F-16 Україні вже цієї осені слідом за Данією, яка має намір зробити це влітку.

Досі було відомо, що Україна отримає принаймні 61 винищувач F-16: 42 від Нідерландів та 19 – від Данії.

Про намір дати Україні «певну кількість» F-16 говорила й Норвегія, в тому числі два літаки – для навчань льотчиків. Згодом рішення щодо літаків прийняла і Бельгія, деякі свої F-16 вона планує передати у 2025 році. Тож скільки саме цих винищувачів загалом буде на озброєнні у Повітряних Сил, достеменно не відомо.

Раніше в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

Тим часом українські пілоти освоюють F-16 у низці країн за кордоном. В Україні готують необхідну інфраструктуру, також уже працює перший тренажер F-16, який передала Чехія для навчання льотчиків.

Наприкінці травня видання Politico повідомило, що перша група українських пілотів вже завершила навчання на F-16 у США.  А перед цим у Повітряних Силах заявили, що з навчань з-за кордону також повертаються перші інженери, які будуть обслуговувати винищувачі F-16.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *