ОСТАННІ НОВИНИ

Україна підписала з Латвією двосторонню безпекову угоду

Маркіян Рой

|

Україна та Латвія підписали двосторонню безпекову угоду, згідно з якою Латвія зобов’язалась надавати щорічну допомогу та підтримувати Україну під час вступу до ЄС і НАТО. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

«Щойно разом із Президентом Латвії Едгарсом Рінкевичсом поставили підписи під двосторонньою безпековою угодою між нашими країнами», – повідомив Володимир Зеленський.

Обсяг військової допомоги від Латвії, згідно з угодою, становитиме 0,25% від ВВП країни. Її Латвія надаватиме Україні щороку. Крім того, країна взяла на себе 10-річні зобов’язання щодо підтримки України в кіберзахисті, розмінуванні, безпілотних технологіях, а також вона сприятиме вступу України до ЄС і НАТО.

«Дякую дружній Латвії! Це саме та конкретика й прогнозованість, якої потребує наша боротьба за свободу та незалежність», – додав Зеленський.

Повний текст угоди з Латвією читайте тут.

11 квітня президент Володимир зеленський перебуває з офіційним візитом у Литві, де він візьме участь у саміті Ініціативи трьох морів, або Тримор’я.

Нагадаємо, декларацію про гарантії безпеки для України погодили країни G7 на липневому саміті НАТО у Вільнюсі. Документ визначає формат підтримки України з боку союзників задля завершення війни, а також стримання чи відбиття будь-якої наступної агресії. Повний його текст можна прочитати за цим посиланням.

Україна уклала вже дев’ять двосторонніх безпекових угод: із Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією. Цей документ підписують на виконання Спільної декларації про підтримку України від 12 липня 2023 року. Загалом до неї приєдналися 32 держави.

Окремі переговори щодо гарантій безпеки Україна на початку серпня розпочала зі Сполученими Штатами Америки.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *