ОСТАННІ НОВИНИ

Україна підписала безпекову угоду з Нідерландами

Маркіян Рой

|

1 березня у Харкові президент Володимир Зеленський і голова уряду Нідерландів Марк Рютте підписали двосторонню угоду про безпекове співробітництво між Україною та Нідерландами. Про це повідомили в Офісі президента.

«Угода закріплює рішення Нідерландів продовжувати співпрацю з метою подальшого надання та розширення допомоги Україні в захисті від російської агресії стільки, скільки буде необхідно. Документ є чинним протягом десяти років з дати його підписання», йдеться в повідомленні.

Зокрема, в угоді зафіксоване надання з боку Нідерландів військової допомоги на 2 млрд євро у 2024-му та продовження оборонної підтримки впродовж 10 років.

Документ містить потужний військовий блок, який передбачає надання Україні сучасного військового обладнання та підтримку оборонної промисловості. Пріоритет – у наданні ППО, артилерії, бронетехніки, у підтримці морських і далекобійних спроможностей та, зокрема, Повітряних сил.

У невійськовій сфері, зокрема, передбачається посилення допомоги Україні в напрямку економічного відновлення й відбудови, протидії гібридним загрозам, у галузі розвідки, кібернетичної та інформаційної безпеки, у сфері боротьби з оргзлочинністю, а також у галузі критичної інфраструктури.

Крім того, у документі розширені блоки щодо санкцій, відшкодування збитків та притягнення держави-агресора до відповідальності, а також щодо підтримки з боку Нідерландів культурної спадщини України.

«Угода чітко підтверджує підтримку з боку Нідерландів майбутнього членства України в ЄС і в НАТО», – додали в Офісі президента.

Нагадаємо, декларацію про гарантії безпеки для України погодили країни G7 на липневому саміті НАТО у Вільнюсі. Документ визначає формат підтримки України з боку союзників задля завершення війни, а також стримання чи відбиття будь-якої наступної агресії. Повний його текст можна прочитати за цим посиланням.

Невдовзі до декларації G7 про гарантії безпеки для України долучились ще 12 країн: Бельгія, Данія, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Норвегія, Нідерланди, Португалія, Румунія, Фінляндія, Чехія та Швеція.

Потім цей список доповнили ГреціяПівнічна МакедоніяБолгаріяЛитва, Латвія, Естонія й Люксембург. Таким чином крім «Великої сімки» до гарантій безпеки для України вже долучились 19 країн. Згодом двадцятою країною, яка долучилась до декларації G7 про гарантії безпеки стала Чорногорія. Також 25 серпня, до «гарантій безпеки» приєдналась Словенія.

20 вересня, Албанія приєдналася до декларації G7 про «гарантії безпеки» для України.

2 листопада, Кіпр приєднався до декларації G7 щодо «гарантій безпеки» для України.

Також 22 січня Польща приєдналася до декларації країн «Групи семи» про «гарантії безпеки» для України.

Окремі переговори щодо гарантій безпеки Україна на початку серпня розпочала зі Сполученими Штатами Америки.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *