ОСТАННІ НОВИНИ

Члени НАТО обговорять реформу оборонних закупівель України

Наталя Дуляба

|

Країни-члени НАТО зберуться на конференцію у Люксембурзі, щоб допомогти Україні реформувати свої оборонні закупівлі. Про це Львівському порталу повідомили у Генштабі.

Цей захід, як підкреслюють українські військові, присвячений новому етапу партнерства НАТО з Україною. На ньому представники країн-членів Північноатлантичного альянсу та України обговорять модернізацію процесу українських оборонних закупівель, зокрема те, як зробити їх швидшими, більш сталими і прозорими.

Серед учасників конференції – генеральний менеджер Агентства НАТО з матеріально-технічного забезпечення і закупівель Стейсі Каммінгс, помічник генсека НАТО з питань операцій Том Гоффус. Серед українських доповідачів буде заступник міністра оборони Дмитро Клименков.

«Стратегічний огляд оборонних закупівель НАТО – Україна є частиною Комплексного пакету допомоги альянсу – ініціативи, започаткованої в 2016 році на підтримку здатності України посилювати власну безпеку і запроваджувати широкомасштабні реформи. Огляд, який підтримує Норвегія і проводиться на запит Міністерства оборони України, очолюють фахівці з цих питань з країн НАТО і України у тісній співпраці з Агентством НАТО із закупівель», – кажуть у Генштабі.

Таким чином НАТО допомагає Україні у реформуванні системи оборонних закупівель, її узгодженні з практикою і стандартами Північноатлантичного альянсу. Крім того, виконання наданих рекомендацій дозволить також забезпечити оперативну сумісність й прокласти шлях до майбутнього членства України в НАТО.

Нагадаємо, про реформування системи закупівель Міноборони говорив ще попередній міністр Олексій Резніков. Після резонансних викриттів його підлеглих на корупції Резніков влітку торік висловлював сподівання, що Агентство закупівель НАТО допоможе Україні створити ефективну й прозору систему військових закупівель.

Наприкінці літа 2023-го Резніков стверджував, що в НАТО розробляють спеціальну програму, аби допомогти Міноборони України покращити закупівельні процедури.

Адже незважаючи на повномасштабну війну, в Міноборони України регулярно викривають нові корупційні схеми на військових закупівлях. То продукти купували за завищеними цінами для частин у тилу, то неякісну амуніцію, форму тощо.

На початку 2024 року теперішній міністр оборони Рустем Умєров заявив, що завдяки старту реформ системи закупівель за стандартами НАТО Міноборони України вже зекономило близько 3,5 млрд грн на тилових тендерах.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *