ОСТАННІ НОВИНИ

На початку війни ексзаступник Резнікова із підлеглим організував мільярдну оборудку, – СБУ

Наталя Дуляба

|

На початку повномасштабного вторгнення РФ колишній заступник міністра оборони України разом зі ще одним посадовцем відомства організував корупційну схему більше ніж на 1 млрд грн. Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

За даними слідства, до нової масштабної корупційної схеми причетний колишній заступник міністра оборони України та екскерівник департаменту державних закупівель цього відомства.

Їхніх імен в СБУ не вказують, однак додають, що це не перша кримінальна справа високопосадовців. Ексзаступник Резнікова раніше вже отримав одну підозру за причетність до закупівель продуктів харчування для ЗСУ за завищеними цінами та неякісної амуніції (ст. 114-1 ККУ). А колишній керівник департаменту Міноборони з лютого 2023 року вже перебуває під вартою.

Як пише Українська правда, посилаючись на власні джерела у правоохоронних органах, йдеться про В’ячеслава Шаповалова і Богдана Хмельницького.

Зараз обох високопосадовців Міноборони обвинувачують у розкраданні більше 1 млрд грн на закупівлі бронежилетів та зимової форми для підрозділів ЗСУ, які виконують бойові завдання на фронті.

Цю оборудку фігуранти справи організували на початку березня 2022 року, тобто невдовзі після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Встановлено, що вони здійснили закупівлю в іноземної фірми майже 3000 бронежилетів на понад 130 млн грн, але більше 100 млн грн привласнили.

Результат товарознавчої експертизи показав, що насправді реальна ринкова вартість цих бронежилетів становить лише 25 млн грн. Більше того, вони не відповідали заявленому класу захисту.

Інша закупівля, на якій нажились високопосадовці, – закупівля гуртової партії неякісних зимових курток і штанів для воїнів ЗСУ на 900 млн грн.

«Придбане майно не відповідає вимогам використання в холодну пору року в умовах ведення інтенсивних бойових дій», – кажуть правоохоронці.

Під час обшуків за місцем роботи і проживання фігурантів виявлено документацію та інші речові докази їхньої незаконної діяльності.

Обом експосадовцям Міністерства оборони України оголосили підозру за двома статтями ККУ:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем),
  • ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань).

Обидва фігуранти перебувають під вартою. За скоєне їм загрожує до 12 тюрми.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *