ОСТАННІ НОВИНИ

Реформи за стандартами НАТО: Умєров розповів про економію коштів на тилових закупівлях

Наталя Дуляба

|

Завдяки реформуванню системи закупівель за стандартами НАТО Міноборони України вже зекономило близько 3,5 млрд грн на тилових тендерах. Про це повідомив міністр оборони Рустем Умєров.

За словами міністра, одним із найважливіших пріоритетів команди Міноборони є боротьба з корупцією й вичищення системи державних закупівель від недоброчесних учасників. Для комплексного вирішення проблеми у відомстві впроваджують нову систему закупівель за стандартами НАТО.

«Перебудовуємо закупівельні механізми так, щоб не зашкодити безперервному постачанню зброї та тилового майна ЗСУ. Відтепер Міноборони встановлює правила гри, формує політику, контролює торги. Закупівлі здійснюють дві спеціальні агенції: перша – «‎Державний оператор тилу», який буде закуповувати тилове майно, зокрема їжу, одяг, пальне. Кадрово перезавантажуємо й «‎Агенцію оборонних закупівель», яка спеціалізується на закупівлі зброї», – підкреслив Рустем Умєров.

Водночас він додав, що за чотири місяці роботи за всіма тиловими закупівлями вдалося зекономити приблизно 3,5 млрд грн. Це близько 20% від запланованої суми на закупівлі.

Крім цього, вперше Міноборони придбало 50 тис. комплектів жіночої форми, 100 тис. електричних грілок, 15 тис. активних навушників. З постачальником навушників провели переговори щодо зниження ціни – додаткова економія становила 11,7 млн грн.

«Дякую представникам громадянського суспільства, що ви на нашому боці та допомагаєте в боротьбі з корупцією. У нас єдина мета – якнайшвидше перемогти ворога», – відзначив Рустем Умєров.

Нагадаємо, про реформування системи закупівель Міноборони говорив і попередній міністр Олексій Резніков. Після резонансних викриттів його підлеглих на корупції Резніков влітку торік висловлював сподівання, що Агентство закупівель НАТО допоможе Україні створити ефективну й прозору систему військових закупівель.

Наприкінці літа 2023-го Резніков стверджував, що в НАТО розробляють спеціальну програму, аби допомогти Міноборони України покращити закупівельні процедури.

Адже незважаючи на повномасштабну війну, в Міноборони України регулярно викривають нові корупційні схеми на військових закупівлях. То продукти купували за завищеними цінами для частин у тилу, то неякісну амуніцію, форму тощо.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *