ОСТАННІ НОВИНИ

Закупівля «яєць втридорога» в Міноборони: НАБУ викрило корупційну схему

Ольга Денисяка

|

Детективи НАБУ в межах розслідування щодо закупівлі Міністерством оборони продуктів за завищеними цінами підтвердили існування корупційної схеми, яка дозволяє значно завищувати ціни на певні категорії продуктів. Про це повідомила пресслужба НАБУ.

«В межах розслідування кримінального провадження щодо закупівлі Міністерством оборони України послуги з організації харчування у період з лютого 2022 року по червень 2023 року детективи Національного бюро підтвердили факти існування корупційної схеми, яка дозволяє значно завищувати ціни на певні категорії продуктів. Таким чином недоброчесні постачальники отримують надприбутки та фактично наживаються на армії під час повномасштабної агресії рф», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що застосування наявної системи закупівель дозволяє постачальникам вдаватися до зловживань при формуванні ціни на ходові групи продуктів: яйця продають втридорога, а лосось або лохину, які не побачиш в раціоні військових, – за цінами, в рази нижче ринкових.

«Аби підтвердити факти зловживань, детективи вилучають та опрацьовують величезний масив первинних документів складського обліку військових частин, одержувачів послуги, що необхідно для встановлення обсягів постачання всіх найменувань продуктів за каталогом. Наразі призначено низку експертиз, триває збір додаткових матеріалів», – повідомили в НАБУ.

Як повідомляв Львівський портал, наприкінці січня минулого року у ЗМІ з’явилась інформація про закупівлю Міноборони на 13,16 млрд грн. За ці гроші постачальник, ТОВ «Актив компані», мало доставляти продукти та організувати процес харчування у військових частинах в тилу. При цьому ціни на харчі, визначені у договорі, були удвічі-утричі більшими від ринкових.

Це розслідування у Міністерстві оборони назвали маніпулятивним та пообіцяли звернутися до СБУ щодо поширення журналістами неправдивих відомостей.

Згодом міністр оборони Олексій Резніков заперечив всі звинувачення і зазначив, що «жодної фактичної складової у претензіях немає, крім маніпуляцій», тому ціллю появи цієї інформації він вважає спробу підірвати довіру до Міноборони.

Згодом заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення армії, подав у відставку. Було звільнено й керівника департаменту закупівель Міноборони Богдана Хмельницького, а згодом його арештували у справі про корупційні схеми з бронежилетами.

Згодом у справі про закупівлі харчів Міноборони арештували п’ятьох фігурантів.

Сам Олексій Резніков також пообіцяв повернути громадський контроль над тією частиною закупівель Міноборони, яку дозволяє воєнний стан.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *