ОСТАННІ НОВИНИ

Нідерланди передадуть Україні додатково шість винищувачів F-16

Маркіян Рой

|

Нідерланди передадуть Україні на шість винищувачів F-16 більше, ніж планувалося спочатку. До 18 літаків додадуть шість бортів, які планувалися на продаж. Про це повідомили в уряді Нідерландів, передає hromadske.

У  2021 році Нідерланди уклали угоди з міжнародною компанією Draken International про продаж 12 літаків F-16. За допомогою цих літаків Draken мав розширити свій флот літаками четвертого покоління — компанія хоче конкурувати за замовлення та тендери.

Однак цей продаж не відбувся, після чого Нідерланди запропонували Draken купити у майбутньому 6 літаків F-16. Це мали погодити після ухвалення умов продажу. Та врешті обидві сторони прийшли до висновку, що продаж і постачання цих F-16 не відбудуться в короткостроковій перспективі.

Тож тепер до 18 винищувачів F-16, які готуються для передання Україні, додадуться 6 літаків. Решта 18 літаків призначені для навчального центру F-16 в Румунії.

Зазначимо, винищувачі F-16 протягом багатьох років становили найважливішу частину ударної сили ВПС Нідерландів. Утім тепер цю роль на себе перебрали більш сучасні F-35, тож країна вирішила позбутися своїх F-16.

Раніше Нідерланди ухвалили рішення почати підготовку до передачі Україні перших 18 винищувачів F-16.

Наприкінці грудня стало відомо, що перша група українських льотчиків пройшла базову підготовку у Королівських ВПС Великої Британії і зараз навчається керуванню винищувачами F-16 у Данії.

А в Румунії за сприяння Нідерландів у листопаді відкрили навчальний центр F-16, який зокрема прийматиме й українців.

Як повідомляв Львівський портал" href="https://portal.lviv.ua/">Львівський портал, Нідерланди дадуть Україні 42 винищувачі F-16, а Данія – ще 19. Таким чином йдеться загалом про 61 літак F-16. Їх українські Повітряні Сили поступово отримуватимуть по завершенню навчання пілотів й техніків, які відбуватимуться у низці країн.

Потім про намір дати Україні «певну кількість» F-16 заявила й Норвегія, в тому числі два літаки нададуть для навчань льотчиків. Згодом таке рішення щодо літаків прийняла і Бельгія, певну кількість своїх F-16 вона планує передати у 2025 році.

Раніше в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

Тепер президент Володимир Зеленський говорить про 160 винищувачів F-16, саме така кількість не дозволить Росії домінувати в небі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *