ОСТАННІ НОВИНИ

Нідерланди готуються передати Україні перші 18 винищувачів F-16

Маркіян Рой

|

Нідерланди ухвалили рішення почати підготовку до передачі Україні перших вісімнадцяти винищувачів F-16. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

«Провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, під час якої подякував уряду Нідерландів за рішення розпочати підготовку перших 18 винищувачів F-16 для передачі Україні», – зазначив глава держави.

Володимир Зеленський також подякував Нідерландам за активну підтримку початку переговорів про вступ України до ЄС і наголосив на важливості якнайшвидшого надання нашій країні довгострокової допомоги ЄС обсягом 50 млрд євро.

Політики обговорили розвиток подій на фронті, ситуацію в Чорному морі та поточні військові потреби України, включно з артилерією, безпілотниками та засобами протиповітряної оборони.

«Ми домовилися продовжити нашу спільну роботу над гарантіями безпеки відповідно до Вільнюської декларації G7. Також обговорили наступну зустріч радників щодо «формули миру» та зусилля з подальшої консолідації міжнародної підтримки українського бачення справедливого миру», – додав Зеленський.

Як повідомляв Львівський портал" href="https://portal.lviv.ua/">Львівський портал, Нідерланди дадуть Україні 42 винищувачі F-16, а Данія – ще 19. Таким чином йдеться загалом про 61 літак F-16. Їх українські Повітряні Сили поступово отримуватимуть по завершенню навчання пілотів й техніків, які відбуватимуться у низці країн.

Потім про намір дати Україні «певну кількість» F-16 заявила й Норвегія, в тому числі два літаки нададуть для навчань льотчиків. Згодом таке рішення щодо літаків прийняла і Бельгія, певну кількість своїх F-16 вона планує передати у 2025 році.

Раніше в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

Тепер президент Володимир Зеленський говорить про 160 винищувачів F-16, саме така кількість не дозволить Росії домінувати в небі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *