ОСТАННІ НОВИНИ

Координаційний штаб підтвердив, що на обмін 24 січня мали йти 65 українських полонених

Наталя Дуляба

|

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими підтвердив, що 65 українських громадян зі списку, які поширила російська пропаганда, справді мали йти на обмін 24 січня. Про це йдеться у відповідній заяві відомства.

«Російська сторона з великою затримкою надала відповідь, пославшись на один зі списків, раніше опублікованих на російських пропагандистських ресурсах. Координаційний штаб зі свого боку підтверджує, що 65 українських оборонців з цього списку дійсно планували повернути в Україну в межах запланованого обміну 24 січня», – вказано у повідомленні.

Водночас голова штабу і очільник ГУР Кирило Буданов учергове підкреслив, що досі немає достовірної й вичерпної інформації з приводу того, хто міг насправді перебувати на борту військово-транспортного літака росіян Іл-76.

«Ми збираємо та ретельно аналізуємо всю наявну інформацію з цього приводу з дуже багатьох джерел. Наразі відсутні відомості, які б вказували на те, що в тому літаку могла перебувати така кількість людей. Водночас версія російської пропаганди про те, що вказаний Іл-76М міг перевозити 65 українських військовополонених на обмін досі викликає багато запитань», – наголосив Кирило Буданов.

Представники Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими зустрілися з родинами цих 65 бійців, згаданих у списку на обмін. Вони ознайомились із відео, які продемонструвала російська пропаганда нібито з місця авіатрощі, і не змогли побачити ознак, що могли б вказувати на їхніх рідних на тих кількох фрагментах тіл.

Хоч Росія заявила, що не допустить на місце авіатрощі міжнародних експертів, Україна продовжує робити все можливе, аби провести розслідування. Родини полонених українців запевнили, що поінформують про долю їхніх рідних, щойно уповноважені органи володітимуть чіткою та достовірною інформацією з цього приводу.

«Україна буде задіювати всі інструменти, аби зʼясувати істинні причини того, що сталося, так і те, хто або що насправді перевозилося в тому літаку», – додав перший заступник голови СБУ Сергій Андрущенко.

Що відомо про падіння російського літака Іл-76

24 січня у Бєлгородській області Росії розбився військовий транспортний літак Іл-76. Українські ЗМІ, посилаючись на дані Генштабу, писали, що ним перевозили ракети для ЗРК С-300.

Що саме стало причиною авіатрощі, досі достеменно не відомо. Хоча майже відразу в Росії заявили, що на борту Іл-76 були полонені українські військові.  У ГУР підтвердили, що того дня був запланований обмін полоненими, який зрештою не відбувся.

У Головному управлінні розвідки МОУ стверджують, що досі не мають даних, чи перебували українські полонені на борту. При цьому зауважують, що мова може йти про сплановані та навмисні дії РФ задля дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні та послаблення міжнародної підтримки.

Про те, що історія з військовополоненими на борту розбитого Іл-76, може бути російською ІПСО, говорили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими й уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні. Однак Росія не надає жодної інформації про розбиття свого літака Іл-76 і не згодна на проведення міжнародного розслідування.

Крім того, попередньо відомо, що Москва не попередила Червоний Хрест про українських полонених на борту Іл-76, якщо справді ним транспортувала військових на обмін.

За фактом падіння російського літака Іл-76 СБУ відкрила кримінальне провадження.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *