ОСТАННІ НОВИНИ

Поставка данських F-16 до України затримується на пів року, – ЗМІ

Маркіян Рой

|

Данське видання Berlingske з посиланням на міністерство оборони країни повідомляє, що поставка Данією винищувачів F-16 Україні відкладається на пів року. Про це інформує Bloomberg, пише Європейська правда.

Копенгаген мав поставити перші шість літаків до нового 2024 року, але замість цього їх доставка очікується у другому кварталі, повідомили виданню у відомстві.

У публікації йдеться, що графік поставок завжди залежав від виконання низки умов, серед яких – успішна підготовка українських пілотів, а також наявність достатньої логістики та інфраструктури для обслуговування F-16 в Україні, заявили в міністерстві, не надавши більш детальної інформації.

За даними Berlingske, наразі шість українських пілотів проходять підготовку на цих винищувачах в Данії. У серпні прем’єрка Данії Метте Фредеріксен пообіцяла відправити Києву 19 літаків F-16.

Напередодні повідомляли, що Норвегія завершила передачу Данії двох винищувачів F-16, призначених для навчання українських льотчиків.

Цього тижня Норвегія оголошувала, що відправить два винищувачі F-16 до Данії для навчання українських пілотів їхньому використанню, й підтвердила відправлення 10 інструкторів до Данії, щоб допомогти в навчанні.

Раніше Нідерланди ухвалили рішення почати підготовку до передачі Україні перших 18 винищувачів F-16.

Наприкінці грудня стало відомо, що перша група українських льотчиків пройшла базову підготовку у Королівських ВПС Великої Британії і зараз навчається керуванню винищувачами F-16 у Данії.

А в Румунії за сприяння Нідерландів у листопаді відкрили навчальний центр F-16, який зокрема прийматиме й українців.

Як повідомляв Львівський портал, Нідерланди дадуть Україні 42 винищувачі F-16, а Данія – ще 19. Таким чином йдеться загалом про 61 літак F-16. Їх українські Повітряні Сили поступово отримуватимуть по завершенню навчання пілотів й техніків, які відбуватимуться у низці країн.

Потім про намір дати Україні «певну кількість» F-16 заявила й Норвегія, в тому числі два літаки нададуть для навчань льотчиків. Згодом таке рішення щодо літаків прийняла і Бельгія, певну кількість своїх F-16 вона планує передати у 2025 році.

Раніше в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

Тепер президент Володимир Зеленський говорить про 160 винищувачів F-16, саме така кількість не дозволить Росії домінувати в небі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *