ОСТАННІ НОВИНИ

Через блокаду на польському кордоні бюджет України втратив 9,3 млрд грн

Ольга Денисяка

|

Унаслідок блокування українсько-польського кордону експорт через ці пункти пропуску знизився на 40%, а держбюджет України втратив 9,3 млрд грн через недонадходження митних платежів. Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, передає Укрінформ.

«Безперечно, це потужний удар по нашій економіці та по нашому експорту… Ми маємо на 40% зменшення експорту через відповідні сухопутні пункти пропуску. Маємо заяву від перевізників про втрати у 400 млн євро тільки за перші два тижні цієї блокади… А якщо говорити про бюджет, то за результатами листопада можемо чітко визначити, що бюджет втратив 9,3 млрд грн від недонадходження митних платежів. Це величезні гроші, які недоотримала армія і які конче нам сьогодні потрібні», – заявив народний депутат.

За його словами, на сьогодні маємо недовиконання плану по митниці на 19%, хоча у жовтні було перевиконання.

«Уряди цих країн (де перевізники блокують кордон – ред.) не повинні очікувати, поки ситуація стане критичною. Вони повинні зрозуміти, що ця ситуація б’є по них. Послаблюючи Україну, вони зміцнюють нашого спільного ворога і призводять до того, щоб він потужніше вдарив по їхніх же економіках. Зважаючи на те, що блокуванням займаються маргінальні політичні сили, які точно не представляють більшість у цих країнах, переконаний у тому, що на цьому тлі не треба гратися в політику, а треба виконувати європейський закон, який дозволяє вільний рух транспортних засобів по території ЄС», – наголосив голова парламенського комітету.

Польські перевізники почали блокуватипроїзду вантажівок через польсько-український кордон із 6 листопада. Вони вимагають повернення дозволів для українських водіїв, вилучення польських машин із електронної черги, а також випускати з території України порожні польські вантажівки поза чергою.

Також польські перевізники не лише необґрунтовано блокують пункти перетину на кордоні з Україною, а й всупереч обіцянкам блокують цистерни з паливом та гуманітарну допомогу допомогу Україні.

Профільна єврокомісарка з транспорту Адіна Велян звинуватила польську владу у недостатній ініціативності щодо владнання ситуації на україно-польському кордоні та «дотриманням там закону», а також пригрозила санкціями для Польщі.

1 грудня стало відомо, що Міністерство відновлення України і Міністерство інфраструктури Польщі спільно напрацьовують заходи для розблокування кордону. Першим пунктом з переліку заходів є відкриття пункту пропуску «Угринів- Долгобичув» для проїзду порожніх вантажівок. Це дозволить якомога швидше зняти блокаду та налагодити безперебійний транспортний рух через кордон.

Згодом до них приєднались словацькі перевізники і вперше перекрили пункт пропуску «Вишнє-Нємецке» 16 листопада. Також кордон зі Словаччиною блокували 21 листопада і 1 грудня. Ввечері 4 грудня словацькі перевізники зупинили блокаду пункту пропуску «Вишнє-Нємецке».

Додамо, Україна і Європейський союз підписали Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом 29 червня 2022 року. Її початковий термін дії складав один рік з можливістю продовження. Згодом дію угоди продовжили до кінця червня 2024 року.

За даними Мінінфраструктури, після підписання Угоди кількість перевізників, які перетинали кордон в напрямку ЄС, у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року збільшилася на 53%, кількість перетинів – на 43%.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *