ОСТАННІ НОВИНИ

Здійснення мрії загиблого на війні пластуна: на горі Парашка звели туристичний будиночок

Наталя Дуляба

|

У пам’ять про загиблого на війні пластуна і мандрівника Тараса Гаврилишина на горі Парашка збудували будиночок для туристів, із якого можна споглядати за зоряним небом. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міськради.

Астротуристичний прихисток облаштували на горі Парашка – найвищій вершині Сколівських Бескидів (1268 м). Це невеличкий будиночок на 504 маршруті, звідки відкривається панорама кількох гірських хребтів Львівщини та Закарпаття.

У самому будиночку мандрівники зможуть зупинитись на ніч і досліджувати зоряне небо над Карпатами. Попередньо було заплановано, що ним зможуть скористатись усі, хто піднявся на Парашку без попереднього запису чи дозволів.

Туристичний будиночок розділений на три частини:

  • тераса перед входом із чарівним краєвидом на Боржаву, Тростян;
  • приміщення для туристів із триярусними лежаками, розрахованими на 8 осіб;
  • службове приміщення лісників з двоярусними лежаками, розрахованими на 3 особи, і окремим входом. Якщо розміститись на підлозі, то у притулку можуть перебувати 15-16 людей.

Зазначимо, що цей проєкт є втіленням мрії пластуна Тараса Гаврилишина, який загинув при виконанні завдання на Херсонщині 1 листопада 2022 року. Друзі полеглого захисника вирішили здійснити її спільно з Львівським астрономічним товариством.

«Понад усе Тарас любив мандри, море та гори. Також був провідним інструктором Пласту із астрономії та морської навігації, членом екіпажу козацької “Чайки”. Найбільшою мрією та останнім проханням пластуна, яке він озвучував побратимам, було спорудження колиби біля гори Параска», – розповідає координаторка проєкту Юлія Гвоздович.

Задля втілення цієї ідеї кошти (1 млн грн) збирали серед волонтерів, активістів, проводили благодійні розпродажі. Значну частину вартості покрили пластуни з діаспори, зокрема, зі США, а також родина Тараса. На реалізацію проєкту не використали жодної гривні ані з місцевого, ані з державного бюджету.

Будівництво було ускладнене тим, що відбувалось на схилі гори, куди немає прямого доїзду, то ж майстрам доводилось щодня йти до об’єкту пішки. Доставка матеріалів також потребувала чималих зусиль.

Туристичний прихисток після відкриття передали на баланс Національного парку «Сколівські Бескиди» для подальшого догляду та експлуатації у рекреаційних цілях.

Точне місце розташування прихистку на мапі: https://maps.app.goo.gl/bpG32DLGCYQGFov8A?g_st=ic

Довідково: Тарас-Тимофій Гаврилишин був багаторічним лідером «Пласту» та провідником морського пластування, кораблебудівником та мореплавцем, інструктором із навігації та астрономії. Туристичний гід Карпатами, прокладав гірські маршрути.

Під час повномасштабного вторгнення РФ захищав Україну у складі 45 окремої артилерійської бригади. Загинув 1 листопада 2022 року під час звільнення Херсонщини від російських окупантів. Нагороджений відзнакою Військово-морських сил ЗСУ та посмертно пластовою відзнакою «Залізний хрест».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *